Romagyilkosságok: négy kidobó két bárból, két településről

A debreceni letartóztatások másnapján kezd kirajzolódni a gyanúsítottak köre. Információink szerint négyen is kidobóemberként dolgoztak két egymás szomszédságában lévő bárban.

Ahogy már tegnap megírtuk, K. István az őrizetbe vett személyek egyike, akit társaival együtt a nyolc támadásból álló, hat halálos áldozatot követelő romagyilkosságok elkövetésével gyanúsítanak. Információink szerint ő és testvére dolgozott ajtónállóként a Perényi 1 (korábban Orange Music Club) szórakozóhelyen. Az őrizetbe vettek közül két további férfi is kidobóként kereste a kenyerét. Ők a Perényi 1 közvetlen szomszédjában üzemelő karaoke bárban vigyáztak a rendre.

Mindkét vendéglátóipari egységet ugyan az a cég üzemelteti, és a helyek bérlője Barabás Zoltán. A vállalkozó kérdésünkre szombat délelőtt elmondta: személyesen egyik gyanúsítottat sem ismerte, de néha látta őket, amikor munkájából kifolyólag ellátogatott bérleményeibe. Barabás annyit tud, hogy a férfiakra nem volt panasz a szórakozóhelyeken, és mind a négy őr kék munkavállalói könyvvel dolgozott ott.

Értesülésünk szerint a tegnapi információkat annyiban lehet pontosítani, hogy csak K. István és testvére debreceni lakos. A másik két kidobó (akik a karaoke bárban szolgáltak) egy Hajdú-Bihar megyei település lakói. A rendőrség egyébként nem szólította fel a két hely üzemeltetőjét, hogy függessze fel az egységek nyitvatartását, így azok rendes nyitvatartás szerint várják a vendégeket.

Ahogy a Népszabadság arról hírt adott, összesen hat személyt vettek őrizetbe csütörtök hajnalban a rendőrök. A két egymás melletti szórakozóhelynél fogták el a négy biztonsági őrt és egy hölgyet, aki programokat és műsorokat szervezett a Perényi 1-be. A munkatársak közé nem tartozó nő ismereteink szerint mindössze tanú, mivel a feltételezések szerint többet is tudhatott a férfiakról.

A rendőrök csütörtök hajnalban a debreceni Bethlen utcában is kommandós akciót hajtottak végre. Itt egy magántulajdonból állítottak elő egy 30-as éveiben járó férfit, aki a barátnőjénél tartózkodott. Idő közben tudósítónk megtudta, őt mindössze tanúként halgatták ki a nyomozók, majd szombaton szabadon engedték. Egy pultosként dolgozó fiatalembert szintén előállítottak, hogy tanuskodjon. Az országos rendőrfőkapitány tegnap négy benntartott férfiról beszélt 28 és 42 éve között. A Népszabadság értesülései szerint tehát három személyt előállítottak ugyan, de meggyanúsításukra nem került sor. Bővebben >>

A debreceniek sokkos állapotban vannak. A tegnapi helyszínelés során sokan látogattak el a hírt hallva a helyszínre, és próbáltak minden kis információmorzsát megszerezni. Többen is attól féltek, hogy most városuk ezekről a férfiakról fog elhíresülni. A bűntények valóban minden képzeletet felülmúlnak. A rendőrség is páratlan támadássorozatról beszél a magyar kriminalisztika történetében. A gyanú szerint általuk elkövetett bűntények során a csoport egyik tagja hátba lőtt egy 5 éves kisfiút, és közvetlen közelről nyakon lőtt egy 13 éves kislányt.

Ahogy Bencze József tegnap közölte: az első információk alapján rasszista indíték állhat a tettek mögött. A következő napokban a férfiak hátterét megismerve jelenthető majd ki a különösen aljas szándékról, hogy bizonyítást nyert. Információink szerint azonban az őrizetbe vett férfiak közül ketten is a nácizmust éltető tetoválást rajzoltattak magukra.

A rendőrség megfogalmazása szerint a gyanú megalapozott, és azt első nyomok alá is támasztják. A tegnapi házkutatások során előkerültek fegyverek és térképek, információk szerint egy terepjáró is. A férfiak vesztét az okozhatja, hogy több támadás helyszínén értékelhető DNS-mintát hagytak hátra, ezek összevetése a gyanúsítottak genetikai kódjával megkezdődött.

Várhatóan a hétvégén dönt a bíróság az őrizetbe vettek letartóztatásba helyezéséről. A tegnap megkezdett kihallgatásukat kommandósok biztosítják.

Civil ruhás nyomozó telefonál a Perényi 1. nevű debreceni belvárosi sörözőben, ahol 2009. augusztus 21-ére virradóra elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait
Debrecen, 2009. augusztus 21. Civil ruhás nyomozó telefonál a Perényi 1. nevű debreceni belvárosi sörözőben, ahol 2009. augusztus 21-ére virradóra elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait. MTI Fotó: Oláh Tibor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.