Két támadást elismert a romagyilkosságok elsőrendű vádlottja

Elismerte a galgagyörki és a piricsei támadásban való részvételét a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadássorozat elsőrendű vádlottja a keddi büntetőtárgyaláson.

Kiss Árpád Sándor az erre vonatkozó nyomozati vallomását fenntartotta, megnevezve két társát: testvérét, Kiss Istvánt, illetve Pető Zsoltot. A Pest Megyei Bíróságon az iratismertetéssel folytatódott tárgyaláson elhangzott: Kiss Árpád a folytatólagos kihallgatásán kezdetben tagadta, hogy köze lenne a bűncselekményekhez, azokról csak a híradásokból értesült, majd negyedik kihallgatásán már a galgagyörki és a piricsei támadást is elismerte, részletesen beszélt a támadás körülményeiről, okáról és társai szerepéről.Vádlott társai a nyomozati iratok ismertetésére annyit reagáltak: nincs közük a bűncselekményekhez.

A vádlottak padján
Folytatódik az előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és már bűncselekményekkel vádolt Kiss Árpád és társainak büntetőpere. (A romák elleni hat halálos áldozat követelő 2008-2009-es támadássorozat - bizonyítás.). Pest Megyei Bíróság

Kiss Árpád a galgagyörki támadásról szólva a kihallgatásakor elmondta, hogyan közelítették meg a települést, honnan adta le a lövést, és milyen célból támadták meg a Pest megyei településen élő romákat. Elmondása szerint nem tartottak előzetes terepszemlét, "minden ott dőlt el", és a romák közötti félelemkeltéssel a cigánysággal szembeni problémákra akarták felhívni a figyelmet.

Piricsére kutyavásárlási szándékkal ment, de a megadott címen nem talált senkit. Állítása szerint ekkor figyelt fel a falu végén lévő két rossz állapotú, cigányok által lakott házra, s a társaival megbeszélte: meg kellene ismételni támadásukat, "felhívni a figyelmet", ugyanis a sajtó az előző támadásukat a Magyar Gárdának tulajdonította.

Megbeszélték, hogy Molotov-koktélokkal gyújtják fel a házat, két fegyvert visznek magukkal, de azokat csak szükség esetén, önvédelmi céllal használják. Kiss Árpád nyomozati vallomása szerint járó motorú autójában várta társait, akkor hallotta meg a lövéseket a piricsi cigánysor felöl, de fényt, a már megbeszélt Molotov-koktél használatától nem látott.

Az iratok szerint az előre elkészített három gyújtópalack közül kettő nem robbant fel, amikor azokat a vályogépületre dobták, ezért a harmadikat az ablakba tették, majd kétszer rálőttek, s az ekkor gyulladt ki. Meghallották, hogy nyílik az ajtó, ezért rálőttek a bejáratra, majd menekülés közben még egy lövést adtak le. Vallomása szerint azt hitték, hogy az épület lakatlan. Az akció - számítása szerint - mindössze 10 percig tartott. Az épületben tartózkodott nő, Getyinás Magdolna a támadás során súlyosan megsérült.

A tárgyalás ezután a másodrendű vádlott kihallgatási jegyzőkönyvének ismertetésével folytatódott. Bár Kiss István a testvére nyomozati iratának ismertetésekor elhangozottakra úgy reagált, bűncselekményt nem követett el, a nyomozati iratok szerint részletes vallomást tett a piricsei támadásról. Elmondta, hogyan és hol készítették el a Molotov-koktélokat, testvére vezette az autót, és Pető Zsolttal hogyan hajtották végre a támadást.

Vallomása szerint a támadásban mindhárman részt vettek, testvére nem maradt az autóban, hanem megbújva egy golyós fegyverrel fedezte őket. Elmondása szerint tudták, hogy vannak emberek a lakásban, mert férfi hangot hallottak kiszűrődni. A nyomozati vallomás szerint Kiss István elismerte: amikor kinyílt az ajtó, leadott egy lövést a bejáratra, és egy Molotov-koktélt dobott a romák lakta házra, de embert nem akart ölni. Másnap a tévében látták, hogy egy nőt talált el, és úgy értékelték, "támadásuk elérte a célját".

(Forrás:mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.