A besenyszögi rablók ölték a romákat

Rabolt fegyverekkel követték el a romák elleni támadásokat a Nemzeti Nyomozó Iroda közlése szerint. A neten hirdette a fegyvereket, csuklyás rablók támadtak rá a házában.

Egy besenyszögi rablásból származnak a romák elleni támadásoknál használt fegyverek - jelentette be Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója pénteken Budapesten, mielőtt jutalmakat adtak át a bűncselekmény-sorozat felderítésében kiemelkedő munkát végző rendőröknek.

Az igazgató emlékeztetett rá: nyolc éles lőfegyvert foglaltak le a házkutatásokkor, köztük voltak a bűncselekményeknél használtak is, amelyek közül hárommal emberéletet oltottak ki. Mint mondta, szakértői vélemény alapján a fegyvereket „személyekhez tudják kötni".

A fegyverekről megállapítható, hogy egy 2008. március 7-én elkövetett besenyszögi rablásból származnak - tette hozzá.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy - 28 és 42 év közötti - Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak, őket a kommandósok augusztus 21-re virradóra fogták el egy debreceni szórakozóhelyen.

Petőfi Attila a nyomozás állásáról szóló összefoglalójában emlékeztetett rá: a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozatban 16 épületet támadtak meg, ezekben a házakban 55-en voltak. Mint mondta, augusztus 11-én este kerültek „az első olyan hiteles adatok, információk" a rendőrség birtokába, amelyek ellenőrzése elvezetett a gyanúsítottakhoz.

Az elmúlt negyven napban olyan bizonyítékokat és szakértői véleményeket szereztek be, amelyek alapján a beismerő vallomástól függetlenül tudnak logikai következtetéseket levonni - közölte.

Hangsúlyozta: valamennyi, az elkövetéssel gyanúsítható ember előzetes letartóztatásban van, a négy férfiból hármat gyanúsítanak emberöléssel. Két gyanúsítottat nyolc-nyolc, harmadik társukat két, negyedik társukat egy bűncselekménnyel gyanúsították meg, de - mint jelezte - ez még változhat.

A kilenc közül három helyszínen rögzítettek DNS-mintát, amely három gyanúsítottól származik. Lefoglaltak három személygépkocsit, köztük az elkövetésnél használt autót is. Nehezítette a munkát, hogy a rendszámot hamis volt, egy ugyanolyan típusú jármű rendszámát „klónozták", és ragasztották rá az eredetire - jegyezte meg Petőfi Attila.

A nyomozók lábnyomokat is rögzítettek, valamint lefoglaltak két mobiltelefont, amelyet legalább két helyszínen „munkatelefonként" használtak az elkövetők. Három olyan térképszelvényt is találtak, amely összefüggésbe hozható a bűncselekményekkel.

A jutalomosztás után tartott sajtótájékoztatón Petőfi Attila arra a kérdésre, várható-e további gyanúsított őrizetbe vétele, azt mondta: a pillanatnyilag rendelkezésre álló adatok alapján „mással személyre szabott gyanú nem közölhető".

Egy kérdésre válaszolva közölte: Cs. Istvánt valóban igazoltatták egyszer közúti ellenőrzés során - mint mondta: „a rendőrség látókörébe került" -, de elszámoltatása, az adatok ellenőrzése nem vezetett eredményre. Mindegyik gyanúsított - hárman voltak katonák, egyikük a határőrségnél szolgált - „kommunikál velünk és vallomást tett" - mondta.

A nyomozóiroda kilenc bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten-ketten vesztették életüket.

Az MTI akkori információi szerint a tavaly márciusi besenyszögi rablásnál az, akit a támadás ért, korábban egy internetes apróhirdetés-oldalon hirdetett meg eladásra neve, lakcíme megadásával egy automata fegyvert.

A Népszabadság szolnoki tudósítója pedig azt jelentette, hogy Besenyszögön tavaly nagy port kavart fel, amikor ismeretlen tettesek március 7-én, éjjel behatoltak egy helyi vadász, G. Csaba családi házába, s egy fegyvernek látszó tárggyal arra kényszerítették a férfit, hogy adja át lezárt fegyverszekrénye kulcsait. A négy, csuklyát viselő férfi a házból hét vadászlőfegyverrel távozott, s gépjárművel hagyták el a helyszínt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság egy hónappal később félmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, ám ez akkor nem vezetett a tettesek nyomára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.