Romagyilkosságok - javaslat az emlékezés napjára

Az emlékezés napjává szeretné nyilváníttatni november 3-át az Országos Cigány Önkormányzat egyik elnökhelyettese; egy évvel ezelőtt azon a napon gyilkoltak meg a Borsod megyei Nagycsécsen egy testvérpárt. A romák elleni támadássorozatnak ők voltak az első halálos áldozatai.

Farkas Antal, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese szerdai közleményében úgy fogalmazott: elég volt a roma vezetők egymás közötti acsarkodásból, az egymás bántására, lejáratására fordított erőt és pénzt inkább a cigányság felemelkedésének előmozdítására használják fel. Az OCÖ elnökhelyettese kezdeményezi, hogy november 3-át nyilvánítsák az emlékezés napjává, és azon a napon minden ember, aki együtt érez a cigánysággal, gyújtson gyertyát a meggyilkoltakért, a megalázottakért, az elesettekért, és beszélgessenek a közös gondokról.

A romák elleni támadássorozatban a Nemzeti Nyomozó Iroda összesen kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást. Tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. A támadássorozatnak ők voltak az első halálos áldozatai.

A támadások december 15-én Alsózsolcán folytatódtak: egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek. Idén február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy családi házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányukat súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön a munkába induló Kóka Jenőt lőtték agyon, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A rendőrség augusztus 21-én Debrecenben egy szórakozóhelyen fogta el a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét. A négy, 28 és 42 év közötti férfi előzetes letartóztatást a Budakörnyéki Bíróság augusztus 23-án rendelte el 30 napra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.