Roma vezetőknél folytatja Orbán a nyári offenzívát

Az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) folytatja kéthetes konzultációsorozatát hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök - közölte a kormányfő sajtófőnöke vasárnap az MTI-vel.

Havasi Bertalan közleménye szerint a megbeszélésen Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Varga József országgyűlési képviselő és az ORÖ vezető tisztségviselői vesznek részt.

A felek áttekintik a kormány és a roma önkormányzat 2011 májusában kötött együttműködési megállapodásában foglaltak teljesítését, valamint rögzítik a következő két év közös feladatait is. A miniszterelnök a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel folytat megbeszéléseket.

A konzultációsorozat első állomásaként hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt vezetőivel találkozott a kormányfő.

Orbán Viktor kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével tárgyalt. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy kormánya egy új gazdasági rendszert épít fel, és ezt most már a gazdasági élet szereplői is érzékelik. Közölte: óriási nyomásra számít a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatban, de végig fogja vinni, továbbá javasolta, hogy a bankrendszer fele legyen magyar kézben.

Csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán vett részt a miniszterelnök. Orbán Viktor itt egyebek mellett azt közölte: az EU-s forrásoknak az utolsó fillérig célba kell érkezniük. A kormányfő szerint nincs magyar fejlesztéspolitika, ha nem működik megfelelően az európai uniós pénzek lehívásának rendszere. A miniszterelnök megfogalmazása szerint ma kötélidegzet kell az EU-s pénzekre jelentkezéshez, a megörökölt rendszer ugyanis nagyon bonyolult, de ez nem adhat felmentést a kabinetnek. Hangsúlyozta azonban, hogy 2013-14-től a kormány létrehoz egy "az emberi elme számára felfogható módon működő új rendszert".

Orbán Viktor csütörtökön konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel is, valamint szakmai megbeszélést folytatott volt jegybankelnökökkel, Járai Zsigmonddal, Surányi Györggyel és Bod Péter Ákossal, valamint Csaba László közgazdásszal és Szász Károllyal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökével.

Pénteken a miniszterelnök közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnökével. Megállapították, hogy "a szövetségi szerződés pontjai beépítésre kerültek a kormányprogramba, az alaptörvénybe, és a javaslatok többsége megvalósult".

Szombaton a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatta a konzultációsorozatot a kormányfő. Orbán Viktor pénzügyi segítséget ígért a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához. Az ehhez szükséges pénzügyi alap kereteiről tárgyalások kezdődnek az érdekképviselettel. A miniszterelnök szerint olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani a gyógyszertárakra vonatkozóan is, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.