Roma polgárőr fogásával kérkedik a Jobbik Hajdúhadházán

Két betörőt fogott egy ideiglenesen lakatlan házban a szomszédok segítségével Kolompár László, Téglás Város Polgárőrségének tagja Hajdúhadházán. Azonban a roma polgárőr sikerét azóta elorozta a Jobbikhoz közelálló Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület, noha - mint azt Kolompár elmondta - ők már csak a bilincselésre értek a helyszínre.

Kolompár László húsz évet szolgált rendőrként Hajdúhadházán, körzeti megbízott volt, majd ügyeletvezető. 1997 óta a Téglás Város Polgárőr Szervezetének tagja. Rendszeresen járőrözik a településen, szinte mindenkit ismer.

Kedden szolgálatba indult, amikor az egyik házból lámpával jeleztek neki. Megállt.

- Furcsa zajokat hallottak a szomszédos lelakatolt házból, ahol most éppen senki sem lakott, és más jeleit is látni vélték a hívatlan látogatóknak - idézi fel az esetet a polgárőr. - Megkérdeztem, szóltak-e a rendőröknek, mire azt felelték, szóltak, és a Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület vezetőjét is értesítették.

Mivel sem járőrkocsi nem közeledett, sem a Jobbikhoz kötődő - a régi polgárőrök szerint csak nevében polgárőr, inkább a feloszlatott Magyar Gárdát idéző - Szebb Jövőt egyesület tagjait nem látta érkezni, Kolompár átvetette magát a kerítésen. Addigra két másik szomszéd is csatlakozott hozzá. A ház áramtalanítva volt, a polgárőr egyetlen elemlámpájának a fénye azonban egyenesen a betörőre szegeződött, amikor belépett az ajtón.

- Ismertem is a fiatalembert, huszonvalahány éves - de azt, hogy a betörő nem roma volt, már csak akkor teszi hozzá, amikor külön rákérdezett munkatársunk. Mert hogy - mint azt talán a neve alapján eddig is sejthető volt - Kolompár László roma. Azt mondja, sem rendőrként, sem polgárőrként soha semmi gondja nem volt a származása miatt, aztán folytatja a megkezdett történetet.

- Ráparancsoltam, hogy maradjon ott, ahol van, meg ne mozduljon, amíg a rendőrök ki nem érkeznek. Közben a fürdőszoba felől is hangok hallatszottak. Kinyitottam az ajtót, de már csak két lábat láttam az ablakban... Megragadtam az egyiket, és húzni kezdtem vissza. Némi küzdelemmel ugyan, de sikerült visszarángatni a másik betörőt is - meséli. Közben a társa menekülni próbált, de Kolompár segítői útját állták.

- Hamarosan megérkezett a rendőrség, majd közvetlenül utánuk a jobbikosok. Azok elkezdték filmezni a betörők megbilincselését, de főleg önmagukat. Mintha lett volna bármi közük is az elfogáshoz - mondja Kolompár.

Azt már a rendőrségtől tudta meg munkatársunk, hogy a betörésről, majd a betörők elfogásáról Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő tájékoztatta a helyi ügyeletet.

- Nem szép dolog más tollával ékeskedni, de ha nekik ez örömöt okoz, legyen - közvetlenül az akció után legalábbis még így gondolta Kolompár László. Másnap azonban már némi bosszúsággal nyugtázta, hogy elorozta a sikerét a jobbik.

- Mindent lepapíroztunk, ahogy az elő van írva - mondja búcsúzóul -, ha kell, az iratok és a tanúk igazolják, hogy ki fogta el azt a két zsiványt. De nem ez a lényeg. Az bosszant, hogy itt masíroznak, mutogatják magukat a tévében, ám amikor helyzet van, ők az utolsók a tetthelyen...

Büszkélkedő bakancsosok Hajdúhadházán. A betörőt nem ők fogták le, de a sikert lenyúlták
Hajdúhadház, 2011. április 12. A korábbi tervhez képest nem két, hanem egy hétig tart Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megerősített járőrszolgálata a közbiztonságért. Az első napon az ország területéről közel kétszáz polgárőr érkezett a településre. MTI Fotó: Oláh Tibor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.