Rokkanttá tették a magyar drogpolitikát

Megszűnt a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet önállósága, a kormány – függetlenül a kormányzati háttérintézmények múlt héten bejelentett átalakításától – a múlt év végén az intézményt és feladatait a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalba (NRSZH) integrálta.
Sárosi Péter, a Jogriporter Alapítvány igazgatója szerint a drogmegelőzési intézet megszüntetése már nem jelent komoly érvágást a hazai drogpolitika számára, hiszen az elmúlt évek alatt is már csak névleg létezett. Szerinte ebben a formában csak akkor lenne értelme egy ilyen háttérintézménynek, ha a kormánynak lenne szakpolitikai víziója a drogmegelőzésre, és hajlandó lenne komoly erőforrásokat is e területre csoportosítani.

A Nemzeti Drogmegelőzési Intézetet 15 évvel ezelőtt eredetileg azért hozták létre, hogy egyfajta tudásközpontként, módszertani intézetként koordinálja a megelőzéssel kapcsolatos hazai és nemzetközi programokat, szervezze a drogfogyasztással kapcsolatos epidemiológiai kutatásokat. 2008 után azonban a drogpolitika kiesett a politikai prioritások köréből. A területre jutó közpénzek egyre apadtak, az intézetet a 2010-es kormányváltás után irodává fokozták le, az egykori munkatársi gárdájából és annak lelkesedéséből alig maradt meg valami.

A kormányzat szerint mindennek ellenére nincs miért aggódni: a programok folytatódnak, olyannyira, hogy a kabinet tavaly év végén elfogadta a Nemzeti Drogellenes Stratégia ­2016-os programját. Érdeklődésünkre az NRSZH sajtóosztálya közölte: az integráció után e hivatal koordinálja majd a drogpolitikai feladatokat. A célra a humántárca költségvetésében 351 millió forint van, ám, ha szükséges, az NRSZH saját költségvetéséből kiegészítheti ezt az összeget.

A fentieken túl prevencióra – szintén uniós támogatásból – további másfél milliárdot használhatnak fel 2016-ban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.