Rogánt letaglózta az öreg "platán" kivágása

Péntek reggel kivágták a főváros egyik legöregebb, városképi szempontból is emblematikus juharfáját az Olimpiai parkban - a Parlament és a Képviselői Irodaház közötti területen. A helyiek tévedésből platánfáról beszélnek. A polgármester szerint a "platán" kivágása nem szerepelt a tervekben. Az önkormányzat szerint a fa kivágását az indokolt, hogy már veszélyes volt.

Amikor a Kossuth téri hársfasort - szintén közfelháborodást kiváltva, a kerületi lakosság megkérdezése nélkül - kivágták, a műveletet végző munkások lapunk munkatársának azt mondták, hogy a fairtás az Olimpiai parkban és a Falk Miksa utcában is folytatódni fog. Most a Falk Miksa utcai ostorfák megtizedelésénél azok leromlott egészségi állapotára hivatkoznak (ezt írta a helyi lap, és ezt közölték levélben a környéken lakó polgárokkal is), ám a helyszínen készült képeken jól látszik, hogy egészséges törzsű, teljes koronájú fákat fűrészeltek derékba.

A hatalmas fa is az átépítés áldozatául esett
FA

Rogán Antal, az V. kerület polgármestere a 444.hu hírportálnak úgy nyilatkozott, nem tudott a Duna-parti parkban álló "platán" kivágásáról, a neki bemutatott fakivágási tervben egyetlen platán sem szerepelt. Ennek azonban vélhetően az lehetett az oka, hogy a kérdéses fa nem platán, hanem a képek tanúsága szerint egy ezüstjuhar. Rogán az eset tisztázására vizsgálatot indított, szerinte személyi következményei lesznek, ha bebizonyosodik, hogy indokolatlan volt a "platán" elpusztítása.

Az önkormányzat közleménye szerint az Olimpia park megújítása során kivágott ezüstjuhar esetében a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a megjelent taplók miatt a 23 méter magas fa hatméteres magasság felett meggyengült, statikailag bizonytalanná vált, a környezetet nagymértékben veszélyezteti. A szakértő a fa kivágását javasolta. Ezt a javaslatot egy igazságügyi szakértői nyilatkozat is megerősítette, valamint a Védegylet és a Levegő Munkacsoport is elfogadta.

Nem teljesen egyértelmű, hogy miért kell most átalakítani az Olimpiai parkot (a munkálatok nem csak a fakivágásra terjednek ki: bontják az utakat, túrják a földet, a tér teljes arculata megváltozik), hiszen két éve, tízmilliós nagyságrendű összegért újították fel. A Rogán irányította önkormányzat a mostani esettől eltekintve sem nagy barátja a kerület fáinak. Eddig többek között az egykori Károlyi-szobor melletti park fái, szinte a teljes Kossuth-téri faállomány, illetve az Olimpiai park déli, Markó utcai részén álló fák estek áldozatul a kormánypárti többségű testület működésének.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.