Rogánnak bejött: külföldön tényleg kicsapta a biztosítékot Horthy szobra

Rogán Antalnak igaza lett, hiszen a külföldi média valóban beszámolt Horthy Miklós mellszobrának felállításáról, de nem annyira az országról – amitől a Fidesz frakcióvezetője tartott –, hanem most inkább a Jobbikról festettek rossz képet.

A Horthy-szobor felállítása elleni tiltakozásról több külföldi lap is beszámolt. Budapest központjában mostantól mellszobra van Horthy Miklósnak, mégpedig egy olyan protestáns templom előtt, amelynek lelkésze szélsőséges-radikális nézeteiről ismert – írják. A lapok emlékeztettek arra, hogy a kormányzó csaknem negyedszázadon át önkényúrként irányította az országot, zsidóellenes törvényeket hozott és 1944-ben felügyelte a deportálások első hullámát. A külföldi reakciókról a 168óra.hu készített összeállítást.

A Reuters szerint Budapesten tiltakozást váltott ki, egyben rávilágított az antiszemitizmus miatti aggodalmak megalapozottságára, hogy a szélsőjobb – kőhajításnyira a Parlamenttől – szobrot állított Horthynak, aki a náci Németországgal kötött szövetség idején az ország vezetője volt.

Mintegy ezren vonultak az utcára, hogy elítéljék a gesztust, miközben a Fidesz frakcióvezetője arra figyelmeztetett, hogy a mellszobor mentség lesz arra, hogy hamis képet fessenek a magyarországi szélsőségekről. 

A Jobbik gerjeszti a zsidóellenességet, amikor parlamenti beszédekben gyalázza Izraelt és a zsidókat. A párt a legújabb közvélemény kutatások szerint nyolc-kilenc százalékra esélyes a jövő évi választásokon. 

A hírügynökség idézi a Holokauszt Emlékközpont adatát, miszerint a kormányzó a náci megszállás alatt még hivatalában volt, amikor 56 nap alatt 437 ezer zsidót deportáltak, a legtöbbjüket a halálba. A szélsőjobb ugyanakkor az ünnepelt nagy érdemének tartja, hogy megmentette az országot az első világháború után, a baloldal viszont náci kollaboránsnak tekinti. 

Gyöngyösi Márton azt mondta a vasárnapi ünnepségen, hogy Horthy a 20. század legnagyobb magyar politikusa. 

Az AFP/YAHOO azt írja: tiltakozás volt Magyarországon Hitler szövetségesének szobra ellen. Szélsőjobbosok és antifasiszták egyidejűleg rendeztek demonstrációt egy budapesti templom előtt, ahol szobrot avattak a Führer szoros szövetségesének. A kormányzó csaknem 25 éven át önkényúrként irányította az országot, zsidóellenes törvényeket hozott és 1944-ben felügyelte a deportálások első hullámát.

Többen azonban nagyra becsülik, mondván, hogy a rövid életű kommunista forradalom, illetve a trianoni trauma után megmentette az országot. Gyöngyösi Márton épp ezt a szerepét méltatta a ceremónián. Magyarországon egyfajta Horthy-kultuszt tapasztalni az utóbbi években, szobrokat emelnek neki, utcákat neveznek el róla. Az ellenzék ugyanakkor az Orbán-kormányt is megvádolja azzal, hogy titokban táplálja a nosztalgiát a háborús idők szereplője iránt.

A Die Zeit is figyelmeztet rá, hogy Budapest központjában mostantól mellszobra van Horthy Miklósnak, mégpedig egy olyan protestáns templom előtt, amelynek lelkésze szélsőséges-radikális nézeteiről ismert. Az ünnepségen is a Jobbik politikusai mondtak beszédet. Az avatásra több százan mentek el, akiket azonban ellentüntetők fogadtak. 

Horthy csaknem 25 éven át autoriter módon vezette az országot, amelyet a nemzetiszocialista Németország oldalán bevitt a második világháborúba. A magyar állam 1944 tavaszán az SS parancsára csaknem félmillió zsidót deportáltatott Auschwitzba. 

Mind a jobboldali-nacionalista Fidesz, mind az MSZP elítélte az emlékművet – írják –, hozzátéve, hogy Magyarországon az utóbbi években egyre gyakrabban fordultak elő idegenellenes és antiszemita incidensek, s a Jobbik a harmadik legerősebb párt az országgyűlésben.

A Die Presse ugyancsak beszámol róla, hogy Budapest belvárosában erős rendőri készültség és hangos tiltakozások közepette leplezte le a jobboldali-radikális Jobbik az egykori kormányzó és Hitler-szövetséges emlékművét. A bronzalkotás a Szabadság téri református templom előtt áll, az avatáson az első világháború magyar egyenruháját viselő katonák adtak díszőrséget. 

Az ellentábor azt kiáltozta, hogy „nácik, kifelé, illetve „elég volt”. A Horthy-hívek azt skandálták: „mocskos zsidók”, illetve éltették az egykori politikust. 

A lap emlékeztet rá, hogy Rogán Antal a Fidesz nevében a Jobbik provokációjának minősítette a szoborállítást, aki azt is megjegyezte, hogy az akció ürügyül szolgál majd a nyugat-európai baloldali média számára, hogy ismét rossz színben tüntesse fel Magyarországot. 

A szocialisták ugyanakkor azt vetették a nemzeti-konzervatív Orbán Viktor szemére, hogy semmit sem tesz a szélsőséges eszmék terjesztése ellen. A Die Presse hozzáfűzi, hogy az autoriter Horthy-rezsim alatt hozták az első zsidótörvényeket, majd a második világháború idején tízezrével vitték el a zsidókat. A szélsőjobb viszont Magyarország megmentőjeként és hőseként dicsőíti az egykori kormányzót.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.