Rogán ígéri: mindenképpen jár az ingyenes készpénzfelvétel

Negatív számla-egyenlegnél is jár az ingyenes készpénzfelvétel a Fidesz-tervek szerint - de kizárólag 150 ezer forinton belül, minimum a fizetés erejéig. Mindamellett regisztrálni is kell majd személyesen.

Negatív folyószámla-hitelesek is tudnak ingyen készpénzt felvenni, de a jogszabályban megszabott 150 ezer forinton belül, de a hiteltartozás e feletti része után meg kell fizetni a tranzakciós illetéket – Rogán Antal tájékoztatása szerint ilyen módosító-indítványt nyújtanak be a Fidesz-frakció részéről minden bizonnyal még ma délután, a parlament költségvetési bizottságának az ülésén.

A Világgazdaság kedden írt arról, hogy a törvényjavaslat szerint az ingyenes készpénzfelvétel csak a pozitív egyenleg erejéig jár, így akinek mínuszba kerül a számlája, azt nyugodtan megterhelhetik a hitelintézetek a díjaikkal. A jegybank adatai szerint félévkor 2,87 millió ügyfélnek volt folyószámlahitel-szerződése Magyarországon, tartozásuk meghaladta a 400 milliárd forintot. Ezt azt jelenti, hogy egy átlagos folyószámla a hónap végén mínusz 141 ezer forintos egyenleget mutat – számolt be a lap.

A jogszabály céljainak megfelelően az a fogyasztói alapjog, hogy mindenki ingyen vehesse fel a fizetését készpénzben az átlagfizetés erejéig – reagált közleményben a Fidesz-frakció.

Ma délelőtt mondta egy háttérbeszélgetésen Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, hogy módosító-indítvánnyal még korrigálnak, így a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel negatív számla-egyenleg esetén is jár. De mivel az már nem fogyasztói alapjog, hogy a hitelét is ingyen vehesse fel valaki, csak a 150 ezer forinton belül, és a fizetése összegét, azaz a pozitív egyenleget nem terheli a tranzakciós illeték költsége.

A Fidesz frakcióvezetője azt is elmondta, az elképzeléseik szerint, aki szeretne élni a kedvezménnyel, az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, annak az adott bankfiókba személyesen kellene regisztrálni, ki kellene töltenie egy formanyomtatványt. Így várhatóan 6,5 millió természetes személynek kell regisztrálni. (Amennyiben előzetesen elkészül a formanyomtatvány, a pénzintézetek számára a regisztráció lebonyolítása mindössze néhány percet vesz igénybe egy-egy ügyfél esetén.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.