Jövőre halasztják a Kossuth téri mélygarázsépítés kezdetét

Csak Magyarország uniós elnöksége lezárultával, 2011 nyarán kezdődhet el a Kossuth téri mélygarázs építése. A beruházó fővárosi cég, a Parking szerint már nem tudnák időben befejezni a beruházást. A halasztásról márciusban dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Rogán Antal szerint 2011 júniusa utánra kellene halasztani a Kossuth téri mélygarázs-beruházást és a terület felszíni rendezését. Az V. kerületi fideszes polgármester a Duna Televízió Hattól Nyolcig című műsorának adott keddi interjújában azt közölte: egyetért Katona Béla (MSZP) házelnök Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesnek írt ilyen tartalmú levelével.

A szocialista politikus azzal indokolta a halasztás szükségességét, hogy közeleg a magyar európai uniós elnökség ideje. Katona Béla feltehetőleg arra utalhatott ezzel, hogy ebben az időszakban nem lenne szerencsés, ha építési terület lenne a Parlament körüli tér.

Rogán Antal azt közölte, bízik abban, hogy a Fővárosi Közgyűlés elé hasonló tartalmú javaslat kerül. Mint mondta, így alkalom nyílik arra, hogy áttekintsék a szabályozási környezetet és a terveket. A polgármester szerint olcsóbbá lehet tenni a beruházást, és szerinte végig kell gondolni azt is, hogy a mélygarázsra szükség van-e.

Közölte, kérdés az is, hogy a környéken megoldható-e a mélygarázs-beruházás. Szerinte, ha lehetséges, akkor nem a Kossuth téren kell megoldani a kérdést, hanem mellette. Rámutatott arra, hogy a téren biztonsági okok miatt a garázs egy részét le kellene zárni. Így azonban a garázst csak az országgyűlési képviselők használhatnák, amire az ország jelenlegi gazdasági helyzetében nem kellene 4 milliárd forintot költeni - értékelte.

A mélygarázst építő fővárosi cég, a Parking Kft. egyetért Rogánnnal abban, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökség miatt 2011 júniusa utánra kellene halasztani a beruházást és a felszín rendezését. A túl hosszúra nyúlt engedélyezési eljárás miatt ugyanis már nem tudnák időben befejezni a beruházást - tudatta lapunkkal Volly György, a cég kommunikációs igazgatója. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan márciusban dönt a beruházásról, eszerint Magyarország uniós elnöksége ideje alatt nem lenne építési terület a Kossuth tér.

A nemzetbiztonsági beszerzési eljáráson győztes Parking Kft. a már elkészült szakértői tanulmányok, tervek birtokában jövő nyáron kezdene neki a Kossuth tér megújításának. A Parking fenntartja, hogy a Kossuth téri mélygarázsra nagy szükség van, hogy a Kossuth teret ne csúfítsák el parkoló gépjárművek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.