Rogán bízik a kormányban

"Én alapvetően megbízom a kormányban, és ezért várom a kormány álláspontját és döntését" – mondta Rogán Antal a Népszabadság kérdésére, ezzel jelezve: a Fidesz-frakció nem bírálja felül a kormány álláspontját. Fideszes képviselők az újságból értesültek az állami ösztöndíjasok számának a radikális lecsökkentéséről, és azóta sem kaptak "egy mondatos magyarázatot sem" a nagy társadalmi felzúdulást kiváltó kormányzati döntésről.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja nem foglalkozott hétfőn a felsőoktatási keretszámok kérdésével, várják a kormány döntését, amelyre a napokban lehet számítani – mondta Rogán Antal a Népszabadság kérdésére, miszerint a Fidesz-frakciónak van-e álláspontja arról, hogy a felsőoktatásban az állami ösztöndíjasok számát 10.480 főben maximalizálná a kormány. Munkatársunk kérdésére, hogy a kormány vizsgálja-e felül a felsőoktatásban tanuló állami ösztöndíjasok keretszámát, a Fidesz-frakcióvezető azt válaszolta: a képviselőcsoport a jövő évi költségvetés keretében azzal foglalkozott, mennyi pénz jut felsőoktatásra, "azt látni, hogy legalább annyi, sőt valamivel több, mint 2012-ben" – tette hozzá Rogán Antal.

Ennek a forrásnak az elosztásáról szólnak a viták, amelyben két komoly érvet lehet egymás mellé tenni: vagy jóval kevesebb hallgató tanul százszázalékos képzésben, vagy jóval több részben száz-, részben pedig ötvenszázalékos támogatású oktatásban. De szerinte ezt a vitát a kormánynak kell eldöntenie, és ismertetnie érveit a nyilvánosság előtt.

Lapunk egy másik felvetésére, hogy az Index szerint a fideszes Révész Máriusz hétfőn a frakcióülésen felvetette, legyen egy külön frakcióvitanap a kérdésről, Rogán Antal úgy reagált, ez nem egy hivatalos megjegyzés volt, Révész Máriusz ezt akkor vetette fel, amikor gyakorlatilag véget ért a tanácskozás. "Én alapvetően megbízom a kormányban, és ezért várom a kormány álláspontját és döntését" – mondta a politikus.

Fideszes képviselők kedden megerősítették, azért is lenne fontos egy külön frakcióvita a "tandíjügyről", mert az újságból értesültek a drasztikus keretszámcsökkentésről, és azóta sem kaptak sem a kormány részéről, sem Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárságától "egy mondatos magyarázatot" sem arra, hogy miért született meg a döntés, "és miért így". Volt, aki azt mondta, az egyik ismert KDNP-s politikus "kemény tónusban" szembesítette a szintén KDNP-s államtitkár asszonyt a döntés társadalmi következményével. Mások viszont úgy vélekedtek: nem Hoffmann Rózsa elképzeléséről van szó, a döntést Orbán Viktor miniszterelnök hozta meg a keretszámokról. 

Pluszpénz a Lakitelek Népfőiskolának és Szász Jenő intézetének

Szekeres Imre, az MSZP költségvetési szakpolitikusa az MTV reggeli műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy hétfőn a kormányoldal olyan módosítást adott be a jövő évi költségvetéshez, amely 11,1 milliárddal csökkenti az egyetemek, főiskolák jövő évi támogatását, csaknem 8 milliárdot viszont hat másik intézmény között osztanak szét: így például a Lezsák Sándor (Fidesz) nevével fémjelzett Lakitelek Népfőiskola, illetve az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke, Szász Jenő által elnökölt Nemzetstratégiai Intézet kap milliárdos támogatást 2013-ra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.