Rogán: tartható a költségvetés, de módosíthatunk is rajta

Akár jelenlegi formájában is tartható a költségvetés, de természetesen az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) észrevételeit is figyelembe fogják venni, ezért a büdzsé módosítása is lehetséges – jelentette ki Rogán Antal.

A kormány 2010 óta mindent megtesz azért, hogy három százalék alatt tartsa a költségvetési hiányt, ez sikerült 2011-ben, sikerülni fog 2012-ben, és ez a cél 2013-ban is – mondta.

Ugyanakkor egyetértésre szeretnének jutni a deficit mértékéről. A legfontosabb célok közé tartozik a deficiteljárás megszüntetése, és egyetértenek az IMF-fel és az Európai Bizottsággal az államadósság csökkentésében is – fűzte hozzá.

Éppen ezért elképzelhetőnek tartják azt is, hogy az IMF-megállapodás érdekében szükség lehet a költségvetés módosítására is, de az IMF-megállapodás akkor jó megállapodás, ha az tükrözi az ország céljait is – fogalmazott.

Rogán Antal elmondta: a költségvetési hiány csökkentésével kapcsolatban megfogalmazott feltételekkel kapcsolatban nem egy konkrét dokumentumból dolgoztak a frakcióülésen, a kormány tájékoztatója alapján tekintették végig a nemzetközi szervezetek elvárásait.

Szavai szerint ezek az elvárások nem okoztak nagy meglepetést, ugyanis mint frakcióvezető, ő maga is többször tárgyalt a valutaalap delegációjával, a sajtóban ismertté vált javaslatoknak pedig szinte mindegyike elhangzott valamilyen formában.

A valutaalappal és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban Rogán Antal kijelentette: a frakció azt szeretné, hogy szülessen megállapodás, de nem akármilyen áron.

Éppen ezért azt javasolták a kormánynak, hogy vegye figyelembe az unió és az IMF által is kitűzött célokat, de tegyen saját tárgyalási javaslatot, amely alkalmas lehet a nemzetközi szervezetek által kitűzöttek megvalósítására és a munkahelyvédelmi akcióterv maradéktalan megvalósítására is – mondta.

Továbbra is a legfontosabb célok közé tartozik a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtása, amely mellett kiállt a frakció, és elvárja annak következetes végrehajtását a kormánytól – mondta.

Az Országgyűlés kedden tárgyalja a munkavédelmi akciótervvel kapcsolatos törvénymódosító javaslatokat, a munkavédelmi akciótervhez ezeken keresztül kormánypárti módosító javaslatok is lesznek – ismertette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.