Rogán: a Btk-módosítás megakadályozhatja a bajaihoz hasonló eseteket

A büntető törvénykönyv (Btk.) kedden elfogadott módosítása alkalmas arra, hogy többé ne fordulhasson elő a bajai bizonyítékhamisítási ügyhöz hasonló eset - mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján, az Országgyűlés döntése után.

Az új Btk.-passzus értelmében egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

A gondatlan közzétételt viszont mégsem szankcionálják majd, miután a kormánypártok is támogatták az erről szóló szocialista módosító javaslatot. Ezzel kapcsolatban Rogán Antal azt mondta, a Fidesz-frakcióelnöksége úgy döntött, figyelembe veszik az ellenzék módosító indítványát.

A Btk.-módosításra érkezett hat ellenszavazatról szólva - amelyet a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló függetlenek adtak le - a frakcióvezető közölte: a Fidesz szerint ez azt jelenti, hogy ezek a képviselők "nem utasítják el azt, ami a bajai bizonyítékhamisítási ügyben bekövetkezett". Ez elfogadhatatlan - jelentette ki Rogán Antal.

A hvg.hu-ra október 18-án került fel az őszi bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben egy videó, amelyről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány. A videón egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választáson. Azt állította, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje és Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

Kőrös Gusztáv, a videó egyik készítője, a solti roma önkormányzat elnöke, a DK volt tagja múlt hétfőn az ATV-ben azt mondta, hogy a videót Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke kérte tőlük. Ezt ő cáfolta, az MSZP pedig közölte: Kőrös Gusztáv súlyosan valótlan kijelentéseket tett, ezért jogi lépéseket kezdeményeznek, a videó elkészítésében ugyanis egyetlen szocialista politikus sem működött közre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.