Rogán utódja sem peches az ingatlanokkal

Most akkor enyhítette, vagy szigorította az önkormányzat a bérlakások eladásának szabályait? A 444 szerint Rogán utódja jól járt, az V. kerületi önkormányzat szerint nem.

Bár nem közismert, mégis fontos szereplője a Belváros életének Szentgyörgyvölgyi Péter, akit a Fidesz kerületi szervezete Rogán Antal utódjaként indít a polgármesteri székért - olvasható a 444.hu írásában. Ráadásul neki is szerencséje van, ha lakásról van szó.

Szentgyörgyvölgyi 2010 óta vezeti az V. kerület városüzemeltető kft-jét. Nevét a Magyar Narancs dobta a köztudatba, amikor arról cikkeztek: a belvárosi Szerb utca egyik felújított házában sűrűn megfordul Habony Árpád, Orbán Viktor csak bulvárügyekben közszereplő főtanácsadója. Az Együtt-PM állt elő akkor azzal, hogy nem csak Habony, hanem Szentgyörgyvölgyi Péter is ott lakik, egy önkormányzati tulajdonú, 110 négyzetméteres bérlakásban.

A 444.hu úgy tudja, a városüzemeltetési vezető idén márciusban megvásárolta a lakást. De akkora szerencséje volt, hogy éppen három héttel azelőtt módosították a bérlakások elidegenítéséről szóló rendeletet, amelynek értelmében csak az ingatlan értékének 30 százalékát kell kifizetnie a vevőnek, azt is 25 év alatt, kamatmentes részletekben. Cserébe az önkormányzat jelzálogot jegyez be az ingatlanra. Szentgyörgyvölgyi lakásának esetében pont így történt: 19 millió forintos jelzálog van a közel hatvanmilliós értékű hajlékon.

Szerencséje nem előzmények nélküli: 2012-ben a Nemzeti Földalapkezelő pályázatán bakonybéli lakosként nyert 30 hektár földet Veszprém megyében. Gyerekkora óta jár Bakonybélbe - magyarázta akkor, hogy nyerhetett a helyi gazdáknak kiírt pályázaton 150 kilométeres távolságból. Mégsem lett gazdálkodó: Rogán Antal jobbnak látta lebeszélni arról, hogy megtartsa a szántót.

Az V. kerületi önkormányzat közleményben reagált a 444 cikkére, amiben szerintük "hamis állítás, csúsztatás szerepel". A belvárosban 1990 óta 2500 olyan ember van - írja az önkormányzat -, aki a bérlakását kedvezménnyel vásárolta meg. Ez a kedvezmény a forgalmi érték 50 százalékát jelentette, egészen 2011. március 27-ig. Ezen a napon ugyanis hatályba lépett az új rendelet, ami szerint többek között Szentgyörgyvölgyi Péternek is magasabb, 75 százalékos vételárat kellett fizetnie a megvásárolni kívánt ingatlanért. A cikk által említett 30 százalékos vételár azokra a nem felújított műemlékházakra vonatkozik - folytatódik a közlemény -, amelyekben található lakások eladását a Műemlékvédelmi Hatóság 2012. december 31-ig nem engedélyezte. A Szerb utcai lakás nem tartozik ebbe a kategóriába.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata, tehát nem enyhítette, hanem szigorította az önkormányzati bérlakások értékesítésének szabályait - állítja az önkormányzat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.