Rogán stábja hátrébb sorolta Lázárt

Rogán alá került Lázár – legalábbis a kormány honlapján, ahol a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrejöttével átírták a minisztériumok listáját. Az új felsorolásban Lázár János tárcája alulról a harmadik, a kabinetminisztérium felette van.

Pedig korábban a Miniszterelnökség mindig kiemelt helyet kapott a kabinet portálján, még abban az időszakban is, amikor államtitkár vezette: előbb Varga Mihály, majd 2012 és 2014 között Lázár János hivatala került az élre.

A kormany.hu bal hasábján két külön doboz van: az egyik a kormány intézményeit sorolja fel külön kiemelve a miniszterelnököt, a lentebbi pedig a minisztériumokat lajstromozza.

A Miniszterelnökség a második Orbán-kabinet honlapján az első dobozba került a kormányfő mellé. Később, amikor Lázár miniszterré emelkedett, a tárcáját betették a második dobozba, de megelőzte az összes tárcát, holott a többi minisztériumot ábécésorrendben tüntették fel. Nyilván közrejátszott ebben az is, hogy a honlapot a Miniszterelnökségen szerkesztették.

A helyzet most megváltozott. Rogán minisztériumának létrejöttével a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakítása, fejlesztése átkerült a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Ezzel le is fokozták Lázár tárcáját, a Miniszterelnökségre is vonatkoznak most már az ábécésorrend szabályai. Az angol verzióban még rosszabbul járt Lázár: a listán az ő tárcája lett az utolsó, révén, hogy P-vel kezdődik (Prime Minister's Office), míg Rogán lett az első (Cabinet Office of the Prime Minister).

Tény, hogy az Egyesült Királyság kormányzati rendszerében is megkülönböztetik a Prime Minister's Office-t, és a Cabinet Office-t, de az előbbi egy kisebb hivatal, és az utóbbi része. Kormányzati szereplők nem is tagadták, hogy az ötletet innen vették, közismert az is, hogy Orbán Viktor nagyra tartja David Cameron miniszterelnököt. A brit Prime Minister's Office nagyjából azokat a feladatokat látja el, mint Rogán tárcája.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.