Rogán nem megy el a szembesítésre

A bíróság azután rendelte el Portik Tamás meghallgatását a Rogán Antal és Juhász Péter közötti személyiségi jogi perben, hogy a miniszter jogi képviselője kérte az ügyben a Fővárosi Törvényszéken eljáró bíró kizárását. Kovátsits László, Rogán ügyvédje – mint az Origónak elmondta – már április ­28-án kifogásolta a bíróság tevékenységét, az eljárás elhúzódását. Önmagában a per elhúzódása nem kizárási ok – a felek emiatt legfeljebb kifogást nyújthatnak be.

Kizárási ok viszont például az, ha az eljáró bíró a per kimenetelében valamilyen módon érdekelt, esetleg valamelyik fél hozzátartozója. A polgári perrendtartásról szóló törvény tartalmaz ugyanakkor egy gumiparagrafust is: kizárható az a bíró, akitől az ügy „tárgyilagos megítélése egyéb okból nem várható”.

Rogánék ebbe kapaszkodnának. Véleményük szerint a bíróság nemcsak arról tájékoztatta Juhászt, hogy mit kell bizonyítania, hanem a hogyanban is súgott neki. A bíró pártatlanságát azért is kétségbe vonták információnk szerint, mert úgy látják, neki köszönhető, hogy a miniszter rosszul jött ki abból a hírből, hogy a rendőrségen megsemmisült egy, az V. kerületben eladott ingatlanok listáját tartalmazó adathordozó.

Az ügy valóban elhúzódik, bár ez aligha Bérces Renáta bíró hibája. Eleve nem ő, hanem egy másik bírói tanács kezdte tárgyalni az ügyet, amelytől Bérces tavaly nyáron vette át azt, így lényegében elölről kezdődött az eljárás. Először arra hívta fel a felperest képviselő ügyvédi irodát, pontosítsa, hogy Juhász mely kijelentéseit tartja becsületsértőnek, melyek sértik Rogán jó hírnevét, méltóságát. Akkor Juhászék érveltek úgy: a fideszes politikus ügyvédei húzzák az időt.

Rogán ügyvédje egyébként továbbra sem szeretné, hogy ügyfelét meghallgassák. Szerinte elegendő az a nyilatkozat, amelyet a miniszter egy másik személyiségi jogi perben tett.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint Rogán egyéb elfoglaltsága miatt a soron következő tárgyaláson sem tud jelen lenni. Ekkor szembesítenék őt az ismert bűnözővel, Portik Tamással, akinek a meghallgatását Juhász kérte, hogy kiderüljön, üzletelt-e a Rogán vezette önkormányzattal. A miniszter ügyvédje szerint azonban velük nem egyeztették az időpontot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.