Rogán már a nyugatról visszatérő menekültektől fél, és túl jó a vitához

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kedd este Baló Györggyel beszélgetett, többek között a hazánkba visszatérni kívánó menekültekről és a kormánytagok médiaszerepléséről.

A plakátkampányt és a nemzeti konzultációt is érintő, a menekültkérdésbe tokolló beszélgetés egy pontján Rogán azt sugallta, hogy hazánkat nem csak a keletről és délről érkező menekültek fenyegetik, hanem már azok is, akik nyugati országokból hozzánk szeretnének visszatérni.

„Most áll előttünk az igazi nehézség. Több mint egymillió ember bent van ennek az évnek az eredményeként valahol Németországban, Ausztriában, esetleg még Dánia és Svédországban. És ennek az egymillió embernek az egyrészt az elosztásáról döntéseket kell hozni, arról, hogy egyáltalán kapnak-e menedékjogot vagy sem, ha igen, ezt ki bírálja el. Ugye, tízezres nagyságrendben vannak olyan kérelmek Magyarország felé, hogy fogadjuk őket vissza, és mi folytassuk le ezt a bírálatot. Ebben is van egy politikai vita. Másik oldalról ott van a kötelező kvótának a kérdésköre.”

Bár Rogán még bővebben kifejtette volna a menekültkvóta megtámadását az EU-ban, Baló rövidre zárta a kérdést, és arról kezdte faggatni a minisztert, hogy miért nem vállalnak a kormány tagok vitát. A műsorvezető szerint a csatornához érkező kormánytagok nem vállalnak vitát senkivel. Rogán először kuncogott, majd azt mondta

„Ez akkor működik normálisan szerintem egy politikai kultúrában, hogyha mondjuk létezik a másik oldalon egy árnyékkabinet. Most akkor hadd tegyem fel önnek a kérdést: kivel vitatkozzon mondjuk egy földművelésügyi miniszter vagy egy pénzügyminiszter?”

Baló válaszára, hogy a pártoknak vannak szakpolitikusaik, aggodalmát fejezte ki, hogy akkor meg túl sokan lesznek a vitákban, illetve hogy milyen alapon választják majd ki az adott műsorban, hogy kivel vitatkozzanak a kormánytagok.  „Ez itt a probléma, hogy Magyarországon szerintem, a dolgok jelenlegi állása szerint én azt is megengedném, hogy igazán kormányképes ellenzési erőt sem látok, de kormányképes alternatívát azt nem nagyon" – mondta.

Baló kellő derűvel reagált a magabiztosságra: „Ha ennyire jók vagyunk, és nincs ellenzék, akkor miért nem vállalunk vitákat?” A műsorvezető úgy vélte, a kormány hírmonopóliumot építenek a közmédiában, ezzel az egyetlen idézhető forrássá téve azt. Rogán ezzel nem értett egyet. Szerinte a közmédia elsődleges feladata a tájékoztatás, ezért állnak rendelkezésére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.