Rogán-javaslat: az Országgyűlés elnöke is szavazhasson

Az Országgyűlés plenáris ülését vezető elnök is szavazhasson a parlamenti döntéseknél. Ezt kezdeményezi Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a pénteken benyújtott házszabály-módosításában.
A parlamenti honlapon olvasható országgyűlési határozati javaslat törölné a házszabályból azt, hogy az ülést vezető elnök nyílt szavazás során csak szavazategyenlőség esetén és utólag szavaz, ebben az esetben az ülést vezető elnök szavazata dönt.

Az indoklás szerint ezzel lehetővé válik, hogy az elnök teljes körűen gyakorolhassa képviselői jogait. Rogán Antal szerint nincs olyan alkotmányos indok, ami alapján meg kellene vonni a szavazati jogot az elnöktől. Hozzátette: a szavazati jog gyakorlása semmilyen módon nem befolyásolja a levezető elnököt abban, hogy részrehajlásmentesen vezesse az Országgyűlés üléseit.

Az indoklásban nemzetközi példákat is hoz az ülést vezető elnök szavazati jogára, többek között az Európai Parlamentet.
A kormánypárti politikus azt is javasolja, hogy ne az összes képviselő négyötöde, hanem a jelenlévő képviselők négyötödének szavazata legyen szükséges a házszabálytól való eltéréshez valamely ügy tárgyalása, vagy a döntéshozatal során.

Az indoklás szerint ezzel a módosítással a parlamenti hagyományokhoz igazodnak, mivel az 1994-ben elfogadott korábbi házszabály is ilyen aránnyal határozta meg a házszabálytól való eltérés lehetőségét. A frakcióvezető jogtechnikainak tartja azt a módosítást, hogy kivételes eljárásban a törvényalkotási bizottság az úgynevezett összegző módosító javaslat mellett túlterjeszkedő módosító javaslatot is benyújthat. Ez utóbbi olyan módosító javaslat, amely a törvényjavaslat által nem érintett törvény rendelkezéseire vonatkozik.

Túlterjeszkedő módosító javaslat nem irányulhat minősített többséget igénylő rendelkezések megállapítására, illetve módosítására.
A javaslat pontosító rendelkezéseket tartalmaz az időkeretes vitával összefüggésben. Bekerül a szövegbe, hogy a zárószavazást előkészítő módosító javaslat tárgyalásának befejezéséről, valamint a törvényalkotási bizottság azzal kapcsolatos állásfoglalásáról zárószavazás előtti jelentést kell készíteni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.