Rogán, a tizedik miniszter

Az Országgyűlés mai ülésén megemlékezik a múlt héten elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről, majd elfogadhatja a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásához szükséges törvénymódosításokat. Rogán Antal Orbán Viktor megkerülhetetlen jobbkeze lesz. 

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés 11 órakor kezdődik, a parlament ekkor emlékezik meg a kedden 94. életévében elhunyt Göncz Árpádról, aki az első szabad választások után az új Országgyűlés alakuló ülésén házelnök lett, és ő látta el az ideiglenes köztársasági elnöki teendőket is. A Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége megegyezése nyomán 1990. augusztus 3-án a parlament öt évre őt választotta a Magyar Köztársaság első elnökévé, majd mandátumának letelte után, 1995-ben újraválasztották e tisztségben.

A Ház a napirend előtti felszólalásokat követően tartja határozathozatalát.

A képviselők zárószavazást tartanak arról a két jogszabályról is, amely a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásáról rendelkezik.

Az új tárca a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcája lesz, vezetője pedig Rogán Antal lesz, aki októberig a Fidesz képviselőcsoportját irányította. Lázár János - akinek lemondását is vizionálták Rogán újabb nagy dobása előtt - megmarad a Miniszterelnökség élén, de a kormányzati PR- és reklámügynökség Rogán fennhatósága alá kerül. Giró-Szász András az elmúlt hetekben bizonyára ezért távozott a kommunikációs terület éléről. A Tarlós Istvánnal, Rogánnal és másokkal kapcsolatban is "szálkás" Lázár végül a valószerűtlen lemondás helyett azt választotta, hogy saját maga terjeszti be a törvényt, mellyel megágyaz a Miniszterelnöki Kabinetirodának.

De végül is mit fog csinálni Rogán, ha a parlament megszavazza a törvényt? A hatalmi helyzetben kissé előreszaladt Lázár az apparátus, Rogán pedig a politikai koordinációért felel. A várakozások és a Fidesz-logika szerint Rogán felette áll majd a Lázár-féle Miniszterelnökségnek, mert Orbán Viktor elgondolása szerint a politikai kormányzás előbbre való, mint a közigazgatás.

Mindez azt jelenti, hogy Rogán lesz az összekötő kapocs, rajta keresztül lehet majd lefelé áramoltatni a legfelsőbb szintű akaratot. Ebben a konstrukcióban Lázár feladata lesz a szimpla végrehajtás. A jövőben Rogán Antal intézi a kormányzati kommunikációt is, de hogy ez mennyiben érinti a jellegzetesen fideszes nemzeti konzultációt, részleteket még nem lehet tudni. Rogán feladatairól jellemzően rendeletben dönt a kormány, de csak azután, hogy a parlament áldását adja az új felállásra. Ami azt jelenti, hogy már nem Lázár, hanem Rogán (Habony Árpád és Andy Vajna jóbarátja) dönthet 25 milliárd forintnyi állami kormányzati reklám megfelelő helyen történő landoltatásáról is.

Nincs kétségünk afelől, hogy a parlamenti bólintás ma megtörténik. Holnaptól új csúcsminiszter intézi a kormányfő ügyeit. És az egykori kormányszóvivő, az elnyűhetetlen Rogán Antal visszatér a politika csúcsára.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.