Robbant a snapszerszövetség: Stüszi vadászékat magyarokra cserélik?

A csaknem kétszáz éve készített pakli lapjai egy svájci dráma hőseit ábrázolják. A snapszerszövetség szerint itt az ideje, hogy a magyar kártya lapjainak szereplői magyarok legyenek.

Kétszáz év után új magyar kártyát szeretne kiadni a Magyar Snapszer Szövetség, közli a Hirado.hu. A tagok szerint itt az ideje, hogy ne Svájc, hanem hazánk történelmi alakjai szerepeljenek a lapokon. A magyar kártyát népszerűsíti egyébként a Nemzeti Snapszerbajnokság is, amelynek több selejtezőjét is ezen a hétvégén rendezték meg országszerte és a határon túl.

A nagyváradi kártyások közkedvelt helyén, a Medve kávézóban gyűltek össze a nemzeti snapszerverseny selejtezőjére a játékosok, mintegy félszázan. A Duna Híradónak nyilatkozó István és Sebastian több mint egy évtizede kártyáznak. „Azért szeretem a snapszli játékot, mert kellemes időtöltés, fejleszti a gondolkodást és az ember logikáját” – közölte Lőrincz István. Nagy Sebastian szerint pedig a snapszer „egyike a legjobb kártyajátékoknak, és jó időtöltés a barátkozáshoz”.

Március óta zajlanak a külhoni és a magyarországi selejtezők. A mostani szupersnapszer-hétvégén egyszerre kilenc településen mérkőzhettek meg egymással a kártyások. Így például Debrecenben is. A Duna Híradóban bemutatott Kozmor Imre heti 10-15 órát snapszerezik. Családja meg sem lepődött, hogy hajdúszoboszlói nyaralásukat szakította félbe a selejtezőért. „30-40 év alatt már hozzá kellett hogy szokjanak, mert én imádom ezt a játékot, nem dohányzom, nem iszom, ez a mindenem” – közölte Kozmor Imre.

Kevesen tudják, hogy a csaknem kétszáz éve készített pakli lapjai egy svájci dráma hőseit ábrázolják. A Magyar Snapszer Szövetség szerint viszont itt az ideje, hogy a magyarkártya-lapok szereplői is magyarok legyenek. „Közel 200 év elteltével, amikor is Schneider József budapesti kártyafestő mester megfestette a mai magyar kártyának a figuráit, azt gondolom, eljött az az idő, hogy végre magyar hősöket, magyar történelmi szereplőket ábrázoljanak a mai magyar kártyák” – közölte Táncsics Péter, a Magyar Snapszer Szövetség elnöke.

A szövetség pályázati felhívást adott ki. Bárki küldhet terveket arról, hogyan fessen az új magyar kártya, amely akár az év végére el is készülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.