Ritmuszavar az egri kórház kardiológiáján

Az egri Markhot Ferenc megyei kórház valamennyi korábbi kardiológusa felmondott, a fekvőbetegellátó osztályt összevonták a belgyógyászattal, az infarktusos betegeket Debrecenbe és Miskolcra irányítják.

A kardiológiai járó beteg szakrendelésen tudósítónk tegnap az egri Markhot Ferenc kórházban azt tapasztalta: sok beteg várakozik vizsgálatokra, s az asszisztensek igyekeznek olyanokat is besorolni közéjük, akik esetleg nem rendelkeztek előre megadott időponttal. Egy hetvennyolc éves úr, akinek öt éve ültettek be szívbillentyűket, arra panaszkodott: csak decemberre kellene kontrollra jönnie, de a minap, amikor felsietett az egri bazilika lépcsőjén, kicsit zihált a tüdeje. Miután eddig gond nélkül vettem ezt az akadályt, gondoltam, szakorvoshoz fordulok – mondta. Mivel esete nem igényelt azonnali beavatkozást, november közepére rendelték vissza kivizsgálásra.

Sokan hiányolták a korábbi szakorvos-gárdát, a kardiológusok azonban valamennyien kiléptek az egri kórházból november elsején, amikor a HospInvest Zrt. hivatalosan is átvette az intézmény működtetését. A távozók arra hivatkoztak, hogy nem akarnak a HospInvest. irányítása alatt dolgozni. A betegek közül a jól értesültebbek már annak a magánrendelőnek a címét is tudni vélték, ahol a volt kórházi kardiológusok megkezdték a rendelésüket. Tegnap Egerben a kardiológiai szakrendelésen egy budapesti és egy gyöngyösi szakorvos fogadta a betegeket.

Azt, hogy az egri kardiológián gond lehet a szakember-ellátottsággal, több budapesti szakorvos is jelezte szerkesztőségünknek. Néhányan elmondták: napi hetvenezer forintos tiszteletdíjat ajánlottak fel nekik, hogy az átmeneti időben, amíg a kórház munkarendje “beáll”, s a távozókat sikerül pótolni, vállaljanak egy-egy napos, “beugró” rendelést Egerben.

Kosztura László, a HospInvest Zrt. régiós igazgatója szerint ez az állítás légből kapott.

– Ennyi pénzért magam is vállalnám a rendelést, szó sincs ekkora összegekről – mondta. Hozzátette: valóban kerestek “külsős” kardiológusokat, hogy az időközben állandó munkatársként felvett hét szakorvos mellett legyen egy biztonsági létszám. Arra a kérdésünkre, hogy valójában mennyi mennyi munkabért ígértek a “beugróknak”, Kosztura nem válaszolt, mert – ahohy mondta – “erről nem tud pontos adatokat.” Közölte: a kardiológiai részleget az egyik megszüntetett kórházi szárnyból átvitték a központi épületbe, s így az most a belgyógyászattal közös helyen található.

Pócs Alfréd, a kórház volt ortopéd sebésze, az úgynevezett egri kórházvédők egyik szóvivője egy hétvégi orvos-kamarai rendezvényen tette fel a kérdést az egészségügyi miniszternek: milyen súlyponti kórház az, ahol nincs önálló kardiológia, s az infarktusos betegeket más városokba szállítják? Pócs tegnap tudósítónknak érdeklődésére azt mondta: maga is beszélt olyan infarktusos beteggel, akit Miskolcra vittek műteni.

Kosztura László ezzel kapcsolatban elmondta: vannak, és korábban is voltak olyan betegek, akiket infarktus után hat órán belül meg lehet műteni úgy, hogy műanyag csövet – úgynevezett stentet – ültetnek a szívkoszorúérbe. Ezzel a módszerrel – amelyet Eger környékén csak a miskolci és a debreceni klinikán végeznek – a betegek gyógyulási esélyei javulnak, így értelemszerű, hogy ilyen esetekben ide szállítják őket. Arról azonban nem tud, hogy a debreceni, miskolci vagy más környékbeli kórházakban nőtt volna az egri kórház körzetéből jelentkező szívbetegek száma akár a fekvő-, akár a járó beteg rendelésen.

Miskolci és debreceni tudósítónk jelentéséből ugyanakkor az derült ki: az utóbbi napokban megnőtt Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében a kardiológiai panaszokkal jelentkező Heves megyei betegek száma. Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis Kórház igazgatója szerint a borsodi megyeszékhelyen kevesebb, ám a kórház mezőkövesdi belgyógyászati részlegét több beteg is felkereste a szomszédos megyéből és most is van előjegyzett páciensük. Az igazgató hozzátette: van elegendő kapacitásuk az ellátásukra, így szükség esetén szívesen kisegítik a Heves megyei kórházat.

Édes István, a debreceni egészségtudományi centrum professzora arról számolt be, hogy az általa vezetett kardiológiai klinika járó-betegellátó osztályán az utóbbi napokban az eddiginél jóval magasabb számban fogadtak Heves megyéből jelentkező betegeket. Megtudtuk: a debreceni Kenézy Gyula kórházra eddig nem volt jellemző, hogy Hevesből érkeztek volna hozzájuk gyógyításra szorulók, az utóbbi napokban viszont hárman bejelentkeztek az intézménybe ebből a körzetből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.