Ritka eset: börtön Baktalórántháza előző és jelenlegi polgármesterének is

Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt felfüggesztett börtönt kapott Vida Károly, Baktalórántháza volt polgármestere - aki 2002-ig irányította a szabolcsi várost -, valamint Nagy Lajos, aki 2002 óta vezeti a települést. Az ítélet nem jogerős, a volt és a jelenlegi polgármester felmentésért fellebbezett. A politikusok korábban a Fidesz színeiben politizáltak.

A volt baktalórántházi polgármester, Vida Károly és társai (köztük Nagy Lajos jelenlegi baktalórántházi polgármester) ellen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ma - nem jogerősen - Vida Károlyt 2 év börtönbüntetésre,  míg Nagy Lajost 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte. A volt polgármester büntetését három, míg a jelenlegi polgármester büntetését két év próbaidőre felfüggesztették.

Vida Károly és Nagy Lajos egy helyi civil szervezet nevében nyertek választást, de korábban mind a ketten a Fidesz színeiben politizáltak, Nagy Lajos előzőleg a Fidesz választókerületi elnöke is volt.

A tényállás szerint a vádlottak 2002-ben a képviselő-testület felhatalmazása nélkül csaknem 200 millió forint értékű értékpapírt adtak át a másodrendű vádlott, Nagy Lajos által létrehozott, Baktalórántháza Város és Lakói Segítése Alapítvány számlájára. A vagyont nem szerepeltették az önkormányzat könyvelésében, így sem a számvevőszék, sem a könyvvizsgáló nem vizsgálhatta. Ezt a vagyont a baktalórántházi Dégenfeld kastély rekonstrukciójára és hasznosítására tették félre. 

De az 1998-2002-es ciklusban visszaélések történtek a közmunkapénzekkel és szociális segélyekkel kapcsolatban is: a baktalórántházi önkormányzat által foglalkoztatott közhasznú dolgozóknak Vida Károly utasítására  visszatartották a jogos járandóságukat, így a polgármester a hozzákerült, több mint 16 millió forint összegű önkormányzati tulajdonban lévő pénzzel jogellenesen sajátjaként rendelkezett, s azt részben ismeretlen célokra fordította. A tényállás a volt polgármester terhére rótta azt is, hogy Vida Károly utasítására 466 helyi lakosnak papíron átmeneti segélyt állapítottak meg, de valójában a segély igénylésére és kifizetésére nem került sor. A papíron megállapított pénzösszeget Nagy Lajos - aki akkor jegyzőként dolgozott - befizette a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részére. Ennek következtében az államháztartási hivatalon keresztül több mint 4 millió forint állami támogatás jogosulatlan igénylése valósult meg.

A bíróság az elsőrendű Vida Károly vádlottat több rendbeli, társtettesként elkövetett sikkasztás bűntette, egy rendbeli, társtettesként elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, 466 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette, több rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás bűntette és egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette miatt halmazati büntetésül 2 év börtönbüntetésre ítélte három évre felfüggesztve. A másodrendű vádlott Nagy Lajos polgármester társtettesként elkövetett sikkasztás bűntette, egy rendbeli, társtettesként elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, több rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapoott, ennek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették. A harmadrendű H. Istvánné vádlottat többrendbeli bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntette miatt halmazati büntetésül 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztették. A negyed rendű I. Tiborné vádlottat 466 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette, többrendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette miatt halmazati büntetésül 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, ennek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztették. Az ötöd rendű B. Józsefné és a hatod rendű Gy. Éva vádlottat többrendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette miatt 1 évre próbára bocsátották. A bíróság a vádlottakat - Vida Károly kivételével - előzetes mentesítésben részesítette, így mentesülnek az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

Nyakó Zsuzsanna, a bíróság szóvivője elmondta: a bíróság a tényállást az első- és másod rendű vádlottak nyomozás során tett vallomásai, valamint a harmad  rendű vádlott őszinte beismerő vallomása, a több száz tanú vallomása, valamint okirati bizonyítékok alapján állapította meg. Az első- és a másod rendű vádlottak felmentésért fellebbeztek, a harmad-, ötöd- és hatod rendű vádlottak tudomásul vették az ítéletet, a negyed rendű vádlott  három nap gondolkodási időt kért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.