Rezsiharc: a Fidesz-frakció az alkotmánymódosítás mellett

Ismét módosítják az Alkotmányt a "rezsicsökkentés védelme" érdekében – ezt javasolja a Fidesz-frakció illetékes munkacsoportja a kiszivárgott hírek szerint.

Rogán Antal, a kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője korábban azt mondta,  az alkotmányos védelmet azzal garantálnák, hogy az alaptörvényben kétharmadossá tennék azt a készülő jogszabályt, amely a nonprofit közműszolgáltatókról szól és megtiltaná, hogy a „rezsiszolgáltató cégek komoly profitot számítsanak fel”. Az alkotmánymódosításra azért van szükség, mert a „szocialisták nem megbízhatóak” – állították a kormánypártok. Annak ellenére is ez a vélemény, hogy „egyáltalán nem biztos” az MSZP kormányra kerülése, mégis garantálni kell, hogy a gyakran monopolhelyzetben lévő magánközmű-szolgáltatók később ne tehessenek ismét óriási haszonra szert. 

Rogán Antal frakcióvezető személy szerint is az alkotmányos védelem bevezetése mellett áll – tudtuk meg. Régebben a frakcióvezető azt prognosztizálta, hogy az Országgyűlés legkésőbb tavasszal fogadhatja el a nonprofit közműszolgáltatókról szóló törvényt.

A legfrissebben kiszivárgott hírek szerint a kormánypártok szeretnék, ha a rezsi-alkotmánymódosításról karácsony előtt szavazna a T. Ház, legkésőbb december 17-én. Az alaptörvény korrigálásáról szóló javaslatot várhatóan a kormány terjeszti a parlament elé. 

Ezzel párhuzamosan a nonprofit szolgáltatókról szóló törvényt is tárgyalhatja a parlament. A cél, hogy legyen felső határ a profitot illetően. Az még kérdéses, hogy olyan szövegezést terjesztenek-e elő, hogy a szolgáltatóknak Magyarországon kell a profitot fejlesztésre és más célokra használni. Annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök rezsiharcot hirdetett és brüsszeli ellentámadást jósolt, a kormány és a Fidesz-frakció EU-konform szabályozást készít elő. 

A lapunkhoz eljutott hírek szerint több verzió is készült a szabályozásra, a kormány később dönt arról, hogy melyik mellett teszi le a voksát. Egyik forrásunk azt sem zárta ki, hogy végül az ELMŰ-Émász is állami tulajdonba kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.