Rezsicsökkentő lakásfelújításokat támogatna Bajnai szövetsége

A lakótelepeken és társasházakban élőknek önrész befizetése nélkül is lehetőségük lenne lakásfelújításra, s a költségeket részletekben, utólag törleszenék - ezt ígéri az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség azt ígéri: ha kormányra jut, épület-felújítási programot kezd, amellyel hét év alatt a lakások kétharmadában - akár 30 százalékkal is - csökkenthető lesz a fűtésszámla.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a választási szövetség vezetője hétfőn, egy tízemeletes újpesti panelház előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a lakásokat - először a lakótelepi és a társasházakat - önrész nélkül hőszigetelnék, kicserélnék bennük a nyílászárókat, a kazánokat. Ez lenne a tehercsökkentési program első eleme. A tulajdonosoknak a költségeket utólag kellene megfizetniük úgy, hogy a pénzt a havonta képződő megtakarításukból vonnák le.

A volt kormányfő arról is beszélt, hogy a mostani rezsicsökkentés átverés, mivel csak a töredéke annak, amennyivel az elmúlt három évben - részben a forintárfolyam gyengülése, az élelmiszer- és az üzemanyagárak emelkedése, illetve az egykulcsos adórendszer miatt - nőttek a háztartások kiadásai. Hozzátette: első feladatuk, hogy ezt az átverést leleplezzék, a második, hogy megmutassák, "a rezsim által feltett kérdésekre" vannak jó válaszok, így a rezsit is lehet jobban, fenntarthatóan csökkenteni, végül meg kell szervezniük a kormányváltáshoz szükséges erős szövetséget.

A terveik szerint 2015 elején induló tehercsökkentési programról elmondta: a lakások értékét is növelnék az energiahatékonysági beruházások. Egy kérdésre válaszolva közölte Bajnai Gordon közölte, növekedési alkut kötnének az energiaszolgáltatókkal: arra ösztönöznék őket, hogy vegyenek részt pénzzel a beruházásokban, és ennek egy részét leírhatnák az adójukból.

Jávor Benedek, az Együtt-PM szövetség társelnöke azt emelte ki, hogy a program évente 220 milliárd forintba kerülne - részben európai uniós, részben banki forrásból fedeznék -, az építőiparban egy év alatt tízezer embernek adna munkalehetőséget, és jelentősen csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. Javaslatuk igazságos, mert azokat éri el, akik rászorulnak a segítségre, fenntartható, mert nem a környezet rovására megy, és nem szükséges hozzá a jogállamon kívüli megoldásokat használni - mondta.

Az árfolyamgát meghosszabbításáról Bajnai Gordon kérdésre azt mondta: helyes döntésnek, de részmegoldásnak tartja. A kormányváltáskori 265 helyett ma 306-307 forintot ér egy euró, a devizahitelesek gondjainak megoldására ezért sokkal átfogóbb javaslatra van szükség, az Együtt-PM szövetség dolgozik ezen - fűzte hozzá.

A javaslatra  Fidesz parlamenti frakciója közleményben reagált, mint írjá: lakóingatlanok energiakorszerűsítését segítő programok ma is vannak, a rezsicsökkentés ezen felüli intézkedés a magyar családok megsegítésére. Bajnai Gordon ezt a plusz segítséget venné el az emberektől, több százezer magyar család megélhetését veszélyeztetve ezzel. Bajnai Gordon első gondolata most is az, hogy alkut kell kötni a szolgáltatókkal és további kedvezményeket kell nekik adni.

A Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormányokkal ellentétben a Fidesz-kormány azt gondolja, hogy nemcsak hosszútávon és soha be nem váltott ígéretek keretében kell a családok terheinek csökkentéséről gondoskodni, hanem itt és most, mert több ezer család számára ma is kibírhatatlan teher a baloldali kormányok által háromszorosára emelt gáz és a kétszeresére emelt villany ára. A szolgáltatókkal elég alkut kötöttek már a korábbi kormányok, hagyták, hogy ezermilliárd forint profitot vegyenek ki az emberek zsebéből.

A közlemmy így zárul: a mindenkori kormánynak megvannak az eszközei a rezsiárak kontrollálására, a különbség az, hogy míg a baloldali kormányok ezt a rezsiárak megduplázására használták fel, addig a Fidesz-kormány a rezsicsökkentésre fordítja azokat. A Fidesz – a magyar emberekkel együtt – nem hagyja, hogy a profitjukat féltő szolgáltatók és az őket képviselő politikusok elvegyék ezt a segítséget.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.