Rezsicsökkentés helyett áremelés Debrecenben

Az MSZP szerint brutálisan nőttek a közüzemi díjak a Fidesz által vezetett Debrecenben, miközben a kormánypárt országosan a rezsicsökkentést reklámozza.

A Fidesz óriási energiát fordít a rezsicsökkentés „reklámozására”, miközben mind az országos politikában, mind Debrecenben a lakosságot terhelő díjemelésekről, adóemelésekről döntenek – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján a Magyar Szocialista Párt két debreceni politikusa, Madarasi István városi alelnök, önkormányzati képviselő és Rónai György elnökségi tag.

Mint mondták, a Fidesz-kormány által 27 százalékra emelt áfakulcs súlyos tízmilliárdokat vett ki a családok költségvetéseiből, de a központi áfaemelésen túl a cívisvárosban még további áremelések is történtek, Debrecenben az utóbbi hónapokban a város vezetése súlyos közüzemi díjemeléseket vezetett be.

Fölsorolásuk szerint a szemétszállítás díját a megengedett 4,2 százalékos díjemelés helyett – trükkös előterjesztésekkel és a lakossági kedvezmények megvonásával – 17,7 százalékkal emelték, a kéményseprés díja a szilárd tüzelésű fűtőtestek kéményénél mintegy 50 százalékkal nőtt, a temetőben megszüntették a sírhelyek újraváltási tarifáit és az új megváltási lehetőségek az eddigi 8-18 ezer forint helyett 30-50 ezer forintba kerülnek.

Madarasi és Rónai szerint a Fidesz által bevezetett rezsicsökkentés keveset ad a lakosságnak, igazságtalan, mert a sok energiát használó gazdagabbaknak sokat ad, míg a szegényeknek szinte semmit. Ezzel szemben a az MSZP rezsicsökkentési szándéka – az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való csökkentése – igazságosabb, mert a kis és átlagos jövedelmű családoknak nagyobb megtakarítást jelent. Az általuk javasolt áfacsökkentés egy átlagos család esetében a tej, tejtermékek, pékáru, hús, zöldség-gyümölcs havi költségét 6-8 ezer forinttal csökkentheti.

Hozzátették: az MSZP minden olyan intézkedést támogat, amely az Orbán-kormány által előidézett válsághelyzet miatt nehéz helyzetbe került lakosság megélhetési költségeit csökkenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.