Rezsicsökkentés: nem dicsőítették a kormányt, százmilliós bírságot kell fizetnie Budaörsnek

Százmilliós bírságot kellene fizetnie a budaörsi, önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltató cégnek, mert állítólag nem a jogszabályban meghatározott módon adtak tájékoztatást a rezsicsökkentés hatásairól. Vagyis: nem dicsőítették eléggé a kormányt. A polgármester szerint a cég nem hibázott.

A Fidesz rezsicsökkentéssel kapcsolatos kampánya kezd teljesen elrugaszkodni a valóságtól – állítja Wittinghoff Tamás, Budaörs korábbi SZDSZ-es, ma független polgármestere, utalva rá: szerdán bejelentették, hogy néhány kisváros önkormányzati távhőszolgáltató cégét együttesen több százmillió forintnyi büntetéssel sújtják. A bírság oka, hogy nem teljesen az előírt formában adtak tájékoztatást a számlákon a rezsicsökkentés hatásáról. Emiatt a Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-t 101 millió forint megfizetésére akarják kötelezni, de ezzel a polgármester szerint egy jól működő szolgáltatót kergethetnek csődhelyzetbe.

A Fidesz hároméves regnálása alatt képtelen volt tényleges növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot, nem tudott valódi munkahelyeket létrehozni, és az államadósságot sem volt képes csökkenteni – hangoztatja Wittinghoff. Szerinte hiába vetett ki irracionális adókat azokra a szektorokra, amelyek a növekedés motorjai lehetnének, és még a háromezermilliárdos magán-nyugdíjpénztári megtakarítás eltulajdonítása révén sem tudott eredményt produkálni.

Miután világossá vált, hogy úgy kellene a 2014-es választásnak nekifutni, hogy a propagandán túl csapnivaló a kormány teljesítménye, kétségbeesett és a piacgazdaságtól teljességgel idegen megoldással próbálkoznak: felülről, diktátumként rendelik el a közműszolgáltatások árának csökkentését, nem törődve annak közép- és hosszú távú következményeivel – fogalmaz a városvezető.

A helyi távhőszolgáltatók esetében azonban még messzebbre mentek – hangoztatja Wittinghoff –, mert olyan önkormányzati tulajdonú cégeknek is tíz százalékkal kellett csökkenteniük a tarifákat, amelyek példásan gazdálkodtak, és eddig is az átlag alatt tartották az áraikat.

Mindez nem volt elég – tette hozzá –, mert cégeket jogszabállyal arra kötelezték, hogy tájékoztatás címén dicsőítsék is a kormányt a közműszámlákon. Legújabban pedig – a számlák tartalmára vonatkozó mondvacsinált ürügyekkel – súlyos büntetést szabtak ki néhány kisváros önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltató cégére.

Wittinghoff jelezte: a Népszabadságban megjelent információk szerint hasonló – állítólagos – számlahibákért az E.ON-nak hétmillió, az EDF Démásznak hárommillió, a Főgáznak hatmillió, a GDF Sueznek tízmillió, az Émásznak négymillió, az Elműnek pedig hét és fél millió forintot kell jogerősen bírságként befizetnie.

Ehhez képest egy harmincezres lélekszámú városban működő céget 101 millió forint megfizetésére akarják kötelezni, ami a polgármester szerint felháborító.

A Budaörsi Településgazdálkodási Kft. nem ismeri el, hogy hibázott volna a számlák kiállításánál, bizonyítani tudja, hogy a törvény szövegének megfelelően járt el, ezért fellebbezni fog. Mellesleg négy hónapon át rendre beküldték a számlamintákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, ám ők egészen mostanáig nem jelezték kifogásaikat – emelte ki a polgármester.

A kormánypártok szerinte már nem is kívánják leplezni, hogy tisztán politikai akcióról van szó, hiszen Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott – aki mellesleg KDNP-s országgyűlési képviselő – úgy fogalmazott a büntetések mértékét bejelentő sajtótájékoztatóján, hogy a "rezsicsökkentés kapcsán nem ismerünk pardont”.

A Fidesz a polgárokat kiskorúaknak tekinti, és nevetséges aláírásgyűjtést folytat, azt a demagóg kérdést téve fel, hogy szeretnék-e, ha olcsóbbak lennének a közműszolgáltatások. Wittinghoff úgy gondolja, az emberek azonban lassan fel fogják ismerni az igazságot.

Az erőltetett, minden alapot nélkülöző rezsicsökkentést az önkormányzati tulajdonú helyi közműcégek biztosan nem tudják kigazdálkodni, vagyis egy idő után nem folyik be annyi bevétel, mint amennyibe a szolgáltatás kerül. Ebben az esetben a keletkező hiányt az önkormányzatoknak kell pótolniuk. A helyhatóság pénze azonban az ott élőké, és ha a forrásokat a távhőszolgáltató veszteségének kompenzálására kell fordítani, akkor nem jut majd oktatásra, szociális ellátásra, az utak karbantartására. Vagyis úgy kapnak pénzt rezsicsökkentés címén az emberek, hogy azt a másik zsebükből veszik ki – mutatott rá a polgármester.

A kormány természetesen arról sem beszél, hogy a közműszolgáltatások ára nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem magas. Ami a gondot okozza, hogy a fizetés lassan még a környező országokhoz képest is rendkívül alacsony – magyarázza Wittinghoff. A fizetéseket viszont csak a gazdaság felpörgetésével, munkahelyek teremtésével lehetne növelni. Ez azonban nem megy a kormánynak – marad helyette a bűvészkedés, a hamiskodás, az erőszak.

De Budaörs nem hagyja, hogy tönkretegyék a jól működő szolgáltató cégét – jelentette ki a polgármester –, és minden eszközt felhasznál annak érdekében, hogy megvédjék a városban élő emberek érdekeit.

Büntetlen együttműködők

Máshol bőven belefér a céges keretbe a "kormány dicsőítése", ha ezzel el lehet kerülni a bírságokat. Győr-Moson-Sopron megyében például minden jel szerint egymással versengenek a közszolgáltatók a kormányzati elvárások teljesítésében. Itt nem is kapott büntetést senki, igaz, a helyi kormánymegbízott még építi a "konzultációra kész" ellenőrző apparátust.

A dunántúli megyében az ellenőrzött szolgáltatók mindegyike betartja a rezsicsökkentésről szóló jogszabály előírásait - közölte a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének vezetője pénteken, sajtótájékoztatón. Bedecs Valéria elmondta, a négy nagy megyei szolgáltató - a Győr-Szol Zrt., a Sopron Holding Zrt., a mosonmagyaróvári Városüzemeltetési és Fenntartó Kft., valamint a Csornahő Kft. - működését tekintették át, és megállapították, hogy mindegyik a jogszabályok maradéktalan betartására törekszik.

Hozzátette: jogsértést egyik cégnél sem tártak fel, a nem egyértelmű pontokon pedig a társaságok konstruktív együttműködését tapasztalták. Szólt arról is, noha számos esetben fordulnak hozzájuk közszolgáltatásokkal kapcsolatban, ezen esetek között minimális a rezsicsökkentés végrehajtásával kapcsolatos panaszok aránya.

Széles Sándor kormánymegbízott az eseményen azt hangsúlyozta: olyan apparátust építenek, amely kész a konzultációra minden érintettel. Hozzátéve, egyre több ilyen kérdésre számítanak, ahogy a rezsicsökkentés hatása terjed.

Komornoki László, a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója megemlítette, társaságuk - apparátusának csökkentése mellett - 2007-ben és 2009-ben már hajtott végre díjcsökkentést. Hangot adott azon véleményének: azokban az államokban vált és válik népszerűvé a távhőszolgáltatás, ahol áttekinthető és olcsó rendszer működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.