Rezsicsökkentés: fejpénzt fizetett a Fidesz az aláírásokért?

Aláírásonként száz forintot adott a Fidesz a rezsicsökkentés támogatására indított kampányban részt vevő „önkénteseknek” – derül ki a hvg.hu birtokába került hangfelvételekből.

„A Fidesz továbbra is várja minden állampolgár csatlakozását, aki egyetért velünk abban, hogy meg kell védenünk és végre kell hajtanunk a magyar családok megélhetését könnyítő rezsicsökkentést” – olvasható a párt honlapján. A kormánypárt azonban nem bízott semmit a véletlenre: hangfelvételek tanúsága szerint minden aláíró után száz forintot fizettek a petícióval házaló – vagyis pénzzel motivált – „önkénteseknek” – írja a szerkesztőségükhöz eljuttatott dokumentumra hivatkozva a hvg.hu.

A darabáras motiváció működik: a hvg.hu birtokába került hanganyagokon aláírásokat gyűjtögető fiatalok hallhatóak. Egyikük – aki saját bevallása szerint 18 éves – lelkesen meséli, hogy akár napi nyolcezer forintot is össze lehet gyűjteni a száz Ft/aláírás teljesítménybérből. Az "akar-e kevesebbet fizetni" jellegű kérdésére ráadásul szerinte nem is tűnik nehéznek támogatókat toborozni. Heti harmincezret össze lehet szedni, ami „nagyon király” – mondja.

Az önkénteseket hetente fizetik ki a leadott szignók alapján, a felvételen hallható fiú éppen 102 aláírásnál tart, ennyit gyűjtött mindössze két nap alatt. Egy másik hangfelvételen egy asszony kérdésre meg is erősíti, hogy ő pénzért gyűjti a rezsicsökkentés szimpatizánsainak az aláírásait.

A szerkesztőséghez eljuttatott másik felvétel is alátámasztja, hogy a Fidesz aláírásonként száz forintot fizetett: egy édesanya arról számol be, milyen jól keres középiskolás fia a gyűjtéssel. Mióta beszervezték, alig van otthon, egyszer még a „rendőrséget is ráhívták”, mert elment a „haverjaival” aláírásokat gyűjteni pénteken, és vasárnapig nem is ment haza – meséli a felháborodott anyuka, aki azt is felveti: nem érti, hogyan alkalmazhatják kiskorú fiát az ő hozzájárulása nélkül. A közelgő nyár miatt jól jön a pluszpénz – mondja, ami megerősíti a hírportál azon információját, amely szerint a felvételek tavasszal készültek.

A hvg.hu szerint a pénzért aláírásokat gyűjtő fiatalokat szervezetten vetették be Dunakeszin, Fóton, illetve a környező településeken, és az akciót helyi fideszesek koordinálták. A hírportál a felvételek alapján azonosítható több helyi politikust is megkeresett, de közülük érdemben csak Botka Gábor János, Dunakeszi fideszes önkormányzati képviselője válaszolt. 

Ő e-mailben annyit megerősített, hogy kaptak "jutalmat" az önkéntesek, de csak tőle. "Az aláírásgyűjtőknek a Fidesz központilag pénzt nem ajánlott fel, de helyben a magam részéről, saját jövedelmemből az aktivisták munkáját szerény összeggel jutalmaztam, így szerettem volna anyagilag is megköszönni a segítségüket” – írta.

a Fidesz szóvivője, Zsigó Róbert úgy reagált: a kormánypárt központilag nem fizetett az aláírások gyűjtéséért, ám egy helyi politikusnak a saját jövedelméből van lehetősége jutalmazni e munkát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.