Révész Máriusz kiakadt: mégis beperli Debreczenit

Meggondolta magát Révész Máriusz fideszes képviselő, és a 2006-os eseményekről szóló könyve miatt mégis pert indít Debreczeni Jószef ellen.

„Akár egy részeg. Nekem a videó láttán is az a szubjektív benyomásom alakult ki, hogy a képviselő pont olyan, mintha részeg lenne. Ne legyen félreértés: ez nem tényállítás. Szubjektív benyomás. Ami tényekkel eleve nem támasztható alá, hisz a Korvin Ottó Belügyi Kórház orvosa, aki aznap este ellátta a hozzájuk beszállított képviselőt, nem is sérthetné meg a beteg személyiségi jogait azzal, hogy ilyen természetű információt adjon” – írta Révész Máriusz fideszes képviselőről Debreczeni József, aki könyvében azt is kétségbe vonja, hogy 2006. október 23-án egyáltalán megsérült-e a politikus a rendőri akcióban.

„A 2006-os ősz” című könyv bemutatóját – mint arról beszámoltunk – a napokban tartották az Astoria szállóban. Révész Máriusz a könyvbemutató után az Indexnek még úgy nyilatkozott, hogy nem kíván perelni, inkább csak sajnálja Debreczeni Józsefet. A képviselőnek időközben, miután megismerte a részleteket, változott az álláspontja: bejelentette, hogy pert indít a szerző ellen (aki máskülönben a Demokratikus Koalíció alelnöke).

„Soha nem gondoltam volna, hogy 2006 őszével kapcsolatban egyszer még sajtótájékoztatót fogok tartani” – kezdte Révész Máriusz. A képviselő elmondta, tisztában van azzal, hogy egy politikusnak az átlagosnál többet kell eltűrnie. Nem szokott pereket indítani, eddig csak egyszer tett kivételt. Úgy véli azonban, Debreczeni József átlépett egy olyan határt, amit nem szabad szó nélkül hagyni.

A könyv – közölte a fideszes képviselő – „ütős válasz” arra a kérdésre, hogy Magyarországon van-e sajtószabadság. Van, hisz „bármit le lehet írni”. Révész Máriusz szerint ennél mélyebbre aligha lehet süllyedni. Azért sem érti a szerzőt, mert közismertek a sérüléseiről készült fotók. Bírósági döntés született, a rendőrség is bocsánatot kért tőle. Debreczeni előzőleg nem kereste őt, pedig akár a vérvizsgálat eredményét is a rendelkezésére bocsátott volna (feltéve, hogy még megvan a kórházban).

A pert nem csupán személyes ügye miatt akarja elindítani, hanem azért is, mert a könyv – állítja Révész – „rengeteg valótlanságot” tartalmaz. A per jogcíméről egyelőre csak annyit mondott, hogy „valamilyen jellegű anyagi követeléssel” fog fellépni. Másik feljelentést is fontolgat, annak ellenére, hogy „nem jó, ha politikusok feljelentenek közírókat”. Továbbá arra készül, hogy – legalább rövidített változatban – megjelenteti a fideszes Gulyás Gergely vezetésével 2010-ben létrehozott tényfeltáró bizottság dokumentumait. (Könyve bevezetőjében Debreczeni József kitér rá, hogy a szóban forgó Gulyás-bizottság összes jegyzőkönyvét is áttanulmányozta, az abban szereplő tanúmeghallgatásokkal együtt.)

Révész Máriusz szerint az Astoria környékén a rendőrség „figyelmeztetés nélkül” kezdte el lőni az embereket. Ugyanakkor tény – és ezt Debreczeni könyve is hangsúlyozza –, hogy más alkalmakkor a rendőrök többször, akár tízszer is felszólították a tüntetőket a helyszín elhagyására. Miért cselekedtek volna másként az Astoriánál? Felvetésünkre a fideszes képviselő rendőrségi közlésekre hivatkozva megismételte kijelentését.

Azon túl, hogy 2006-ban „egy jól szervezet és irányított, erőszakos hatalomátvételi kísérlet” történt (a „fülkeforradalmat” megelőző és előkészítő „falkaforradalom”), Debreczeni József azt is állítja, hogy a jobboldali propaganda átírja, átértelmezi a történteket.

Kétségtelen, hogy sajtótájékoztatóján Révész Máriusz csak a demokratikus alapjogok sérüléséről és a rendőrségről beszélt. Kérdésünkre, hogy miért nem szólt az utcán randalírozó – jórészt szélsőjobboldali – tüntetők által elkövetett jogsértésekről, a fideszes képviselő elmondta: ahogyan korábban, most is szeretné egyértelművé tenni, hogy semmilyen közösséget nem tud vállalni azokkal, akik utcakövekkel és más módon támadtak a rendőrökre.

A politikus úgy érzi, ha már mások összeesküvés-elméleteket gyártanak, akkor ő is előállhat eggyel. Révész Máriusz szerint érdemes elgondolkodni azon, kinek állhatott érdekében, hogy elterelje a figyelmet a nyilvánosságra került őszödi beszédről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.