Révész elállt a gumibotozó rendőrök elleni pertől

A fideszes képviselőt 2006. október 23-án verték meg rendőrök - most elállt a pertől.

Elállt a 2006. október 23-ai bántalmazása miatt a BRFK ellen indított pertől Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő. Pataki Árpád, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke csütörtökön elmondta: a felperes jogi képviselője telefaxon tudatta, hogy Révész Máriusz eláll a keresetétől.

A bíróság tanácselnöke elmondta: a felperes jogi képviselője írásban tudatta az igazságszolgáltató szervvel, hogy Révész Máriusz felperes eláll a keresetétől. A bíró a tárgyalás első napjának szánt alkalmon rávilágított: Révész Máriusznak joga van a keresetétől elállni, ez azt jelenti, hogy a bíróság meg fogja szüntetni az eljárást. Ehhez az alperesek hozzájárulása nem szükséges, mert a felperes a keresettől már az első tárgyalás előtt elállt.
Pataki Árpád közölte: azért nem szüntetik meg azonnal az eljárást, mert a bíróságnak hivatalosan meg kell keresnie az alpereseket azzal, hogy az üggyel kapcsolatban merült-e fel költségük. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az elsőrendű, és a készenléti rendőrség a másodrendű alperes.
Miután nagy valószínűséggel nem merült fel költségük az alpereseknek, így a Fővárosi Bíróságnak erről sem kell döntenie. A bíróság a pert tárgyaláson kívül szünteti majd meg azzal, hogy a felperes által eredetileg fizetendő illetéket annak 10 százalékára, azaz 24 ezer forintra mérsékli - tette hozzá.

Révész Máriusz a 2006. október 23-i rendőri bántalmazása miatt indított pert a BRFK és a készenléti rendőrség ellen. Keresetében azt írta: a törvénytelen rendőri intézkedés során, illetve azzal összefüggésben sérült a testi épsége, egészsége, jó hírneve, a becsülete és emberi méltósága. Ezért összesen 4 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérte kötelezni az alpereseket.

A parlamenti képviselő keresetében - amelyben leszögezte: 2006. október 23. egész napjára vonatkozóan emlékezetkiesése volt, így az általa előadottak családtagjai elmondásán és a bíróság által korábban büntetőeljárásban megállapított tényeken alapultak - előadta: az indokolatlan és példátlan rendőri brutalitás hírére a Fidesz nagygyűléséről végül nem haza ment, hanem számon kérte a rendőrökön a jogszerűtlen magatartást.
A kereset szerint Révész Máriusz a Rákóczi út és a Síp utca sarkán szóváltásba került az egyik rendőrrel, majd berántották a rendőrsorfal mögé, ahol a rendőrök körbeállták, leütötték, majd amíg ő a földön feküdt, mintegy 5-10 ütést mértek rá gumibottal vagy tonfával. Ennek következtében több sérülést, köztük lapockatörést szenvedett. Feljelentést tett, de a tetteseket nem sikerült azonosítani.

Két rendőrrel szemben bűnsegédként elkövetett testi sértés, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, valamint bűnpártolás miatt indult büntetőeljárás. A bíróság első fokon felmentette a vádlottakat, de megállapította, hogy a sérüléseket több, szolgálatban lévő rendőr okozta hivatalos eljárása során.

Révész Máriusz most visszavont keresete szerint a vele szembeni indokolatlan rendőri fellépés családjának és neki komoly lelki megrázkódtatást okozott, alkalmas volt arra, hogy aláássa a demokratikus jogállamba vetett bizalmat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.