Rétvári szerint a jövő év nagy nyertese az egészségügy és a közoktatás

A magyar reformok működnek, így jut  az egészségügyben és a közoktatás területén dolgozók béremelésére is – tudatta a jó hírt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap.
Mind az egészségügy, mind a köznevelés területén előrelépés történhet jövőre, a 2017-es költségvetésben e két területre kétszázmilliárd forintos többletet szán a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi sajtótájékoztatóján. Rétvári Bence hangsúlyozta: amellett, hogy a jövő évi büdzsé alapvetően az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz, az egészségügyre és a köznevelésre is jelentős többletforrás jut.

A magyar reformok működnek, a jó gazdaságpolitikának köszönhetően többletforrás keletkezett, amelynek egy részét a gazdaságba forgatják vissza, de jut e két ágazatban dolgozók béremelésére is – közölte az államtitkár. A kormány számára a gyermekek és az egészség olyan érték, ahová – ha többletforrás van -– akkor juttat a kormányzat – hangoztatta.

Rétvári Bence emlékeztetett: az egészségügy területén az elmúlt években ötszázmilliárd uniós és saját forrást használtak fel fejlesztésre, s míg évekkel ezelőtt hetvenezren vártak valamilyen tervezett műtétre, addig ez a szám mára 34 ezerre csökkent. Kiemelte az alapellátás fejlesztését, amire az elmúlt két évben szintén tíz-tízmilliárd forintot fordított a kormányzat.

Az egészségügyiek bérrendezésére kitérve elmondta, 2012-2013-ban volt az ágazatban béremelés, akkor 75 milliárd forintból 23 százalékkal emelkedtek a jövedelmek, de feloldották a mozgóbéreket is, valamint kidolgozták a rezidensösztöndíjak rendszerét és a szakorvosok támogatási programját.

Az államtitkár hangsúlyozta, a bérrendezés mértékéről és ütemezéséről folynak a tárgyalások, a kormányzat hosszú távra, több évre szóló garanciát szeretne.

A közoktatás területéről szólva elmondta, szintén a héten kezdődtek egyeztetések a közoktatásnak szánt százmilliárd forintos többletről, amelyből részben adósságokat lehet kifizetni, de jut majd a nem pedagógus végzettségű, oktató-nevelő munkát segítők béremelésére is. Nekik egy olyan javaslat született a köznevelési kerekasztalon, amely hét plusz három százalékos béremelkedés jelent, míg a pedagógusoknak idén is és jövő szeptemberben is 3,5 százalékkal emelkedik a jövedelme.

„Bízunk abban, hogy e két terület a jövő év nagy nyertese lehet" -– fogalmazott az államtitkár.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.