Rettegnek a mátraházi idősek

A Heves Megyei Önkormányzat mátraházai idősotthonának 98 gondozottja a kiköltöztetéstől, az intézményben dolgozó 42 ember pedig munkája elvesztésétől tart - tájékoztatta a dolgozók nevében nyilatkozó nővér hétfőn az MTI-t.

Csajkáné Dombi Krisztina elmondta, az Állami Gyógyintézet épületében működő otthon bérleti szerződése december 31-én lejár, az önkormányzat megbízottja pedig máris megegyezett 12 gondozottal arról, hogy más intézményben helyezik el őket. Közlése szerint ellentmondást látnak abban, hogy miközben az idősekkel élethosszig tartó mátraházai elhelyezésről kötöttek szerződést, az épületben történő működéséről szóló - az önkormányzat és az állam között létrejött - kontraktus az év végén lejár.

Csajkáné Dombi Krisztina arról is beszámolt, hogy az önkormányzat korábbi vezetője, a szocialista Sós Tamás 2008-ban írásbeli ígéretet tett arra: új otthont építenek Mátraházán, amelyhez 856 millió forint áll rendelkezésre. Azóta viszont nem történt semmi, a pénzről sem tudnak - tette hozzá a dolgozókat képviselő nővér.

Az otthon megszüntetéséről szóló határozat már közgyűlés elé került, ám a témát levették a napirendről. Akkor Horváth László, az önkormányzat fideszes elnöke azzal indokolta a döntést, hogy felvette a kapcsolatot Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral, aki pozitívan viszonyult a kérdés megoldásához.

Szabó Róbert, a közgyűlés szintén fideszes alelnöke az MTI-nek elmondta: a szerződés szerint, amennyiben december 31-ig nem költöznek ki, az önkormányzat a bérleti díj felett napi 100 ezer forint kötbért köteles fizetni az államnak. Ebben a helyzetben írásban is kérték Szócska Miklóst, rajta keresztül a kormány segítségét az otthon további fenntartásához. Ennek az eredményét várják, vagyis bíznak abban, hogy sikerül megmenteni az intézményt.

Közlése szerint 12 olyan gondozott vállalta az áthelyezést, akik eredetileg nem a mátraházai otthonba akartak menni. Vagyis most lehetőséget kapnak, hogy abban az otthonban éljenek, amelybe eredetileg akartak költözni. Új otthon építésére viszont nem áll rendelkezésre 856 millió forint, sőt semmilyen szabad forrással nem rendelkeznek erre - mondta Szabó Róbert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.