Retkes Attila: az SZDSZ egységes párt

A 2010-es országgyűlési választásokon az SZDSZ mind a 176 választókerületben tud egyéni jelöltet állítani, a pártnak lesz húsz területi listája, továbbá országos listája is - jelentette be a Szabad Demokraták Szövetségének szombati budapesti küldöttgyűlésén Retkes Attila pártelnök.A küldöttgyűlés elfogadta a párt Újratervezés című, az 2010 és 2014 közötti időszakra készített programját.

A választási felkészülésről azt mondta, az SZDSZ-t az utóbbi időben "sikerült konszolidálni", a párt gazdasági helyzete stabilizálódott, a korábbi adósságállomány ötödére csökkent. Hozzátette, hogy az SZDSZ-nek országosan 5200 tagja van és vannak, akik most csatlakoznak a párthoz.

Retkes Attila beszél a párt országos küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón
Budapest, 2009. december 12. Retkes Attila, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke beszél a párt országos küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a Bakelit Multi Art Centerben. MTI Fotó: Mohai Balázs

Retkes Attila azt mondta, hogy az SZDSZ nehéz helyzete sok mindennel magyarázható. Hozzátette, úgy látja, hogy a politikai ellenfeleik által "rájuk aggatott stigmák" és saját hitelességük felőrlődése ellenére van esély a választók bizalmának visszaszerzésére. Kijelentette, egy jobboldali, antiliberális kormányzás esetén szükség lesz a liberálisokra.

A demokratáknak és különösen a liberális demokratáknak elsődleges felelőssége és kötelessége a kiállás az alkotmányosság, a jogállamiság, a parlamentáris demokrácia mellett - mutatott rá.
A pártelnök azt mondta, az SZDSZ képes tenni azért, hogy létrejöjjön egy olyan új, demokratikus közép, "amely a két nagy populista párt és a vállalhatatlan, rasszista szélsőjobboldali Jobbik mellett" liberális negyedik erőként jutna be a parlamentbe.

Kitért arra, hogy az SZDSZ megújulás és szemléletváltozás idejét éli, ezért is kapta a párt 2010-2014 közötti időszakra szánt programja az Újratervezés címet.

A szemléletváltás mondanivalóit három csoportba rendezte. Ezek szerint az SZDSZ tudatában van a rendszerváltozásban játszott szerepének, de nem tekinti magát kizárólagos letéteményesének. Emellett, véleménye szerint a szabadságpárti, szabadelvű liberális politikának nem szabad megmaradnia elvi síkon, a választóknak a hétköznapi kérdéseikre kell választ kapniuk. Kijelentette azt is, hogy az SZDSZ a politikát nem a hatalomgyakorlás eszközének, hanem szolgálatnak tekinti, ezért minden politikai kérdésben párbeszédre törekszik a választókkal.

A párt 2010-2014 közötti időszakra tervezett, Újratervezés című programjáról azt mondta, hogy az programvázlat, mert az SZDSZ nem engedheti meg magának, hogy kőbe véssen egy programot és azzal megkösse saját kezét. Ha a választási program alapját képező vitairatot elfogadják, akkor is várják a szakmai műhelyek javaslatait - tette hozzá.

Az országos küldöttgyűlést egy ferencvárosi gyártelepen tartották. A környezetet Retkes Attila többi között azzal indokolta, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében nem lenne helyénvaló egy szállodában tartani a rendezvényt.

A küldöttgyűlés elején Ikvai-Szabó Imre levezető elnök bejelentette, hogy az 560 küldöttből 341-en regisztráltak, ezért a rendezvény határozatképes.

Demszky az esélyekről

A tanácskozáson felolvasták Demszky Gábor főpolgármester levelét is. A politikus ebben arról ír, hogy az "ország antiliberális fordulat előtt áll, sem az emberi jogok és az egyéni szabadság képviselete, sem a szabad piac védelme nem lesz széles körben népszerű a következő években".

Demszky Gábor kitér arra is, hogy a magyar liberális párt megsemmisítő vereséget szenvedett a júniusi európai parlamenti választáson és mindezidáig keveset tanultak ebből a bukásból.

Megerősíti korábbi kijelentését, miszerint "a párt politikáját két évtizeden át megtestesítő régieknek, köztük nekem is, félre kell állnunk" éppen ezért ő nem indul a következő főpolgármester-választáson.
A politikus a jövő évi helyhatósági választásokkal kapcsolatban kijelentette, a liberálisoknak komoly esélyük van rá, hogy ezután is fontos szerepet töltsenek be az önkormányzatokban, különösen Budapesten.

Elfogadták az SZDSZ programját

Az SZDSZ küldöttgyűlése elfogadta a párt Újratervezés című, az 2010 és 2014 közötti időszakra készített programját - jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatón a szabad demokraták elnöke.

A programot 274-en támogatták, hatan szavaztak nemmel, kilencen pedig tartózkodtak - tette hozzá Retkes Attila.

A küldöttgyűlés egyúttal megszavazta a párt alapszabályának módosítását is. A módosítást 268 igen szavazattal, 11 nem és 10 tartózkodás ellenében fogadták el. Ennek értelmében - a választásra való felkészülés jegyében - létrehozták a Választási Operatív Testületet, amely a szabad demokraták kampányát fogja irányítani. Ez a testület csak a kampányidőszakban működik majd.

A küldöttgyűlés alapján Retkes Attila kijelentette, hogy az SZDSZ egységes párt, amely levonta a múlt tanulságait, és egy mérsékelt, a nemzeti és polgári liberális tradíciókból kiinduló szabadelvű politika megvalósítását ki tűzte ki célul.

A párt programja kapcsán azt mondta, hogy az nem jelent konzervatív fordulatot, jobbratolódást vagy antiliberális programot. Megismételte délelőtti kijelentését, hogy a jövő évi választásokon mind a 176 körzetben tudnak egyéni képviselőjelöltet állítani. Rövid, őszinte, korrekt kampányra készülnek, amelynek célja az elvesztett szavazók és a választói bizalom visszanyerése - jegyezte meg.

Hitelességi deficit

A pártelnök szerint ugyanis a párt legnagyobb problémája az "a hitelességi deficit", amelyet - szavai szerint - az elmúlt évek, de leginkább a 2002 és 2009 nyara közötti "elhibázott" politizálásuk okozott.
A 2010-es választások kapcsán azt mondta, hogy egy liberális, demokrata alapokon nyugvó középerőt akarnak létrehozni, amelynek meghatározó része az SZDSZ. Ehhez minden szabadelvű demokratát várnak, köztük a konzervatív liberálisokat, zöldeket, a szociáldemokratákat vagy az emberi jogok elkötelezett híveit.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Skaliczky Andrea, az SZDSZ országos tanácsának (ot) elnöke az alapszabály módosítására hívta fel a figyelmet. Az országos tanács elnöke elmondta, hogy az országgyűlési választásokon az SZDSZ jelöltjeként induló párttagok automatikusan az országos tanács tagjaivá válnak. Retkes Attila pártelnök az MTI kérdésére azt mondta, hogy a jelenleg százfős országos tanács tagjainak száma így körülbelül 150-200 főre nő.

Arra a kérdésre, hogy az MDF-el vagy másik párttal együtt fognak-e működni a választásokon, azt mondta, az SZDSZ célja egy európai értelemben vett liberális középerő létrehozása. Hozzátette, hogy a konkrét kérdésre még korai lenne válaszolni, de véleménye szerint a demokratikus erők közötti tárgyalás "normális dolog". Azt is korai kérdésnek nevezte, hogy ebből a felvetésből lehet-e választási együttműködés. Mint mondta, erre január közepén tudnak majd konkrét választ adni, mint ahogy arra is, hogy "ki lesz az a személy, aki ezt a liberális demokrata közép összefogást listavezetőként megtestesíti".

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.