Retkes a belső háború ellen

Retkes Attila arra kéri az SZDSZ tagjait, hogy a párt érdekében hagyják abba a "belső háborút" - olvasható az elnök által a szövetség tagjainak írt levélben. Kóka Jánosnak meg kell értenie: az SZDSZ legfőbb döntéshozó szerve nem ért egyet az általa képviselt politikával.

Az SZDSZ tagjainak írt levelében Retkes Attila pártelnök úgy fogalmaz, elnökké választása napján arra kérte Kóka Jánost, hogy szüntessék meg az SZDSZ "kétfejűségét", és ennek érdekében Kóka mondjon le frakcióvezetői megbízatásáról. Erre rajta kívül a párt küldötteinek elsöprő többsége is megkérte. A pártelnök azt is írja, mindez neki sem okozott örömet, de azt szerette volna, ha Kóka János megérti: az SZDSZ legfőbb döntéshozó szerve nem ért egyet az általa képviselt politikával.

Mindezt az SZDSZ egységének helyreállítása érdekében tették. "Ennyi történt vasárnap, nem több. Kóka János azonban nemet mondott a küldöttgyűlés kérésére, és igaztalan vádakkal lejárató kampányba kezdett". A frakcióvezető képviselőcsoportbeli munkatársai aláírásgyűjtést indítottak, "s hamis állításokkal, csúsztatásokkal vettek rá sokakat, hogy határolódjanak el a párt két napja demokratikusan megválasztott vezetőitől".

Az elnök szerint az aláírásgyűjtő íven a legképtelenebb állítások hemzsegnek, amelyek ha igazak lennének, ő  maga is aláírásával tiltakozna. Tudja, hogy szóban és írásban további alaptalan vádakat is terjesztenek. Hol marxistának, hol jobboldalinak, hol másokat lenácizónak, hol pedig egyenesen antiszemitának nevezik őt és a párt új vezetőit. Mindez azonban nem az ő esélyeit, hanem az SZDSZ talpraállításának utolsó esélyét rombolja.

Elkezdődött két másik aláírásgyűjtés  is, amelynek szerzői mellette és a párt új vezetése mellett emelik fel a szavukat. A támogató szavakat megköszönve retkes Attila arra kér mindenkit, hagyják abba "a belső háborút". Nincs értelme listákat méricskélni, és névsorokba rendezni az SZDSZ tagjait, főleg nem pár nappal a küldöttgyűlés világos eredménye után.

Jóvátehetetlen károkat okoznának, ha "néhány ember személyes ambíciói miatt" hagynák szembefordulni egymással és megmaradt  szavazóikkal azokat, akik még képesek lennének tenni a pártért és a liberális választókért.

Retkes Attila hangot ad annak a véleményének is, hogy az ellenkampány indítói pontosan tudják, nem Pető Ivánt, Kuncze Gábort vagy Magyar Bálintot szólította fel visszalépésre, mert ők maguk már jóval korábban visszahúzódtak. Ezért "az önkéntes háttérbe vonulásért" tisztelet illeti őket, akárcsak Demszky Gábort vagy Fodor Gábort.

Az elnök leszögezi, neki egyedül Kóka Jánossal volt és van vitája, mert véleménye szerint ő az egyetlen olyan volt elnöke az SZDSZ-nek, aki nem hajlandó szembenézni elnöksége örökségével, és aki "bukása" óta a párt legitim testületeinek döntésével szemben politizál. "Ha ő nem is fogja megérteni, a liberális szavazóknak érteniük kell: nem Kóka János testesíti meg az SZDSZ politikáját".

A pártelnök erre az SZDSZ érdekében a jövőben is fel akarja hívni a figyelmet, de - mint írja - a párt szétveréséhez vezető belső háborúban nem fog részt venni, és hasonló magatartásra kéri levele címzettjeit is.

Pető Iván sajtóban megjelent véleménye kapcsán azt írja, azzal sok mindenben nem ért egyet, de a politikusnak egy dologban feltétlenül igaza van. Eszerint a jelenlegi SZDSZ már tényleg nem az  a párt, mint amelyikbe ő annak idején belépett. Az SZDSZ támogatottsága húsz százalékról két százalékra esett vissza, a  politikájukat évről évre egyre kevesebb liberális szavazó támogatta, és szép lassan felőrölték a hitelüket.

Retkes Attila kijelentette: valóban az alapoktól kell mindent újrakezdeni.

Az elnök arra is kitér, szomorúan, de megérti azok álláspontját is, akik már nem látnak reményt, és nem akarnak részt venni a párt újraépítésében. Ő azonban hisz abban, hogy van honnan és van miért újrakezdeni. Azt írta, ebben a munkában számít mindenkire, függetlenül attól, hogy az SZDSZ belső harcaiban Kóka Jánost vagy Fodor Gábort támogatta-e, és azokra is, akik korábban eltávolodtak a párttól.

Retkes Attila leszögezte, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne saját magukkal, hanem a választóikkal, a magyar liberálisokkal foglalkozhassanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.