Részvétnyilvánításoik Király Béla halála miatt

A szombaton elhunyt Király Béla vezérezredes katonaként, országgyűlési képviselőként, történészként emberségével, bölcsességével és higgadtságával sokat tett azért, hogy méltón és tisztességgel őrizhessük 1956 emlékét - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök. Az MDF és a KDNP is megrendült a halálhír miatt.

A szombaton elhunyt Király Béla vezérezredes katonaként, országgyűlési képviselőként, történészként emberségével, bölcsességével és higgadtságával sokat tett azért, hogy méltón és tisztességgel őrizhessük 1956 emlékét, a forradalmárok örökségét - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök hétfői közleményében, aki mély megrendüléssel értesült Király Béla halálhíréről. Mint írja, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legnagyobb hősét, a XX. századi magyar történelem egyik nagy alakját veszítette el a nemzet.

Kilencvenhét éves korában elhunyt Király Béla nyugállományú vezérezredes, az 1956-os Nemzetőrség egykori főparancsnoka
Király Béla

A kormányfő emlékeztetett rá, a tábornok 1956-ban páratlan hősiességgel küzdött Magyarország függetlenségéért, a szabadságharc leverése után már hazájától távol, de tovább küzdött ugyanezért. 1989-ben hazatért, hogy részvételével megvalósuljon végre mindaz, amit 1956-ban határoztak meg célként harcostársaival. Az elhunyt vezérezredes a magyar nemzet szabadságáért küzdött egy életen át, és végül győzelmet aratott, ezért minden magyar hálás lehet neki.
Bajnai Gordon szerint mostantól Király Béla emlékét és örökségét  méltón kell tovább őrizni.

"Az egész nemzettel együtt fájdalommal hajtok fejet emléke  előtt" - zárta közleményét a kormányfő.

A miniszterelnök mellett hétfő délelőtt részvétét fejezte ki az MDF és a KDNP.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton közölte, hogy kilencvenhét éves korában elhunyt Király Béla nyugállományú vezérezredes. A tábornok 1956-ban a Nemzetőrség főparancsnoka, Budapest katonai városparancsnoka volt. A forradalom leverése után Ausztriába, majd az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. Életét ezután a tudománynak és az oktatásnak szentelte. 1989 nyarán hazatelepült. Az első szabad választásokon országgyűlési képviselő lett, 1990-ben vezérezredessé nevezték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.