Repülőn vitte Pécsre a tandíjat, csempésznek nézték

Megalázó eljárásnak tették ki a repülőtéren – állítja egy iráni családapa, aki a Pécsett tanuló gyerekei tandíját hozta a napokban Teheránból ide készpénzben. Végül 475 ezer forintra büntették meg.

Csalódott Magyarországban amiatt, ahogy a határátlépéskor bántak vele – így foglalja össze fogadtatását Esmaeil A., az iráni fogorvos, akinek két gyermeke Pécsett tanul, szintén fogorvosnak. Esmaeil A. a negyedéves fia és másodéves lánya tandíjához, költségeihez szükséges pénzt hozva érkezett hétfőn a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Az 52 éves férfi Irán egyik nagyvárosából indulva 24 óra utazás után a határon a zöld folyosót választotta. Állítása szerint korábban senki nem mondta neki, hogy be kellene jelenteni a nála levő pénzösszegeket, ilyen nyomtatványt sem látott.

A magyarul nem értő, angolul is csak kicsit beszélő férfi sokat járt már a világban, de olyat, amit Ferihegyen átélt, még nem tapasztalt – magyarázta, az eset dokumentumait is bemutatva. A zöld folyosón egy pénzügyőr kikérdezte, erre ő a jegyzőkönyv szerint elmondta, hogy 10 ezer euró van nála. A vámvizsgálatnál azonban ezen felül 6000 dollárt is találtak a poggyászában. Inkorrektnek tartja a módszert, ahogy megállították és félreérthető körülmények közt, szóbeli nyilatkozatot kellett tennie. Állítja, hogy mondta mindkét összeget, amit hozott, de hiába. Csak azt kapta válaszul, hogy a piros folyosón kellett volna belépnie, eljárás lesz a dologból. A vámvizsgálatot pedig egyenesen megalázónak írta le: átkutatták a csomagjait, alsónadrágig levetkőztették, végigtapogatták – ráadásul sokáig tolmácshoz sem jutott. A férfinek a helyszínen 475 ezer forint közigazgatási bírságot kellett megfizetnie. Mindezek miatt fellebbezést nyújtanak be a határozat ellen.

Esmaeil A. láthatóan csüggedten csak annyit tett hozzá a történethez: Pécsről és az orvosi karról itt tanuló diákoktól csak jókat hallott, ezért küldte ide a gyerekeit, sőt, azóta minden érdeklődőnek ajánlotta is ezt a lehetőséget. A mostani fogadtatás miatt azonban nem gondolja, hogy ez így marad. Egyre inkább azzal számol, hogy a gyerekei is máshol folytassák a tanulmányaikat.

Az EU-ban mindenhol alkalmazott jogszabály szerint írásbeli nyilatkozatot kell tennie a belépéskor annak, aki 10 ezer eurónyi, vagy annál nagyobb értékű pénzzel érkezik – közölte a lap megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A bejelentési kötelezettség az unió pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni stratégiájának része. Az EU országaiban egységes bejelentő nyilatkozat angol és magyar nyelven nyújtható be, letölthető a NAV és az Európai Bizottság weboldalairól. Az erről szóló tájékoztató a NAV oldalán is elérhető, de megtalálható az Európai Bizottság oldalán is a magyar mellett további 15 nyelven, közte perzsául is. Aki a nyilatkozattételi kötelezettségét tévesen, hiányosan vagy egyáltalán nem teljesíti, az a nála lévő pénzösszeg 10–60 százalékának megfelelő bírságot kap, az összeg nagyságától függően.

A pécsi egyetem orvosi karán 283 iráni hallgató tanult a 2015. októberi adatok szerint. Az Irán elleni nemzetközi szankciók miatt az EU-ba pénzt banki átutaláson vagy pénzküldő szolgáltatásokon keresztül sem lehet eljuttatni. Értesüléseink szerint a legtöbb hazai bank nem is nyit számlát irániaknak, pedig mintegy 3000-en tanulnak Magyarországon. A gyakorlat szerint maguk a diákok, esetleg a szüleik utaznak ide a pénzzel. Az általános orvosi szakon az angol nyelvű programban a külföldiek költségtérítése egy évre mintegy 14 ezer, fogorvostudományi szakon mintegy 14.500 euró

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.