Repülőgépet és harmincmilliós menyasszonyi ruhát is lefoglaltak a NAV-osok

Tízmillió forintos repülőgépet és egy harmincmilliós esküvőiruha-kollekciót is lefoglaltak az adóhatóság nyomozói az utóbbi idők egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményének felderítése közben. Ötmilliárdos csalás és csaknem kétszáz gyanúsított van.
Példátlanul súlyos gazdasági bűncselekményt leplezett le az utóbbi idők legnagyobb szabású közös országos akciójában a NAV és a rendőrség. A költségvetési csalással, pénzmosással milliárdos kárt okozó bűnszervezet irányítóit és tagjait elfogták, az érintett cégek bankszámláit zárolták, a gyanúsítottak vagyonát lefoglalták – tájékoztatott Kovács Dorina, a NAV sajtóreferense. Az ügyről ma tartottak sajtótájékoztatót Egerben. Tizennégy megyében, 320 helyszínen ezer rendőr, NAV-os pénzügyi nyomozó, a Merkúr Bevetési Egység, valamint a Terrorelhárítási Központ munkatársai vettek részt abban a két éve kezdődött nyomozásban, amely végül vádemelési javaslattal zárult.

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága és a rendőrség történetében is páratlan ügy felderítésén a két bűnügyi szervezet közös nyomozócsoportja a Heves Megyei Főügyészség irányításával dolgozott. A súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövető bűnszervezet a gyanú szerint a magyarországi feketegazdaság jelentős szereplője volt, mintegy félezer cég ment át az irányítók kezén. A bűnszervezet jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott, a cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak. Mindeközben több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén, akik után többnyire nem fizettek járulékot, bevételeiket fiktív számlákkal ellensúlyozták. A bűncselekményekkel kárt okoztak az államnak és alkalmazottaiknak is. Az okozott kár nagysága megközelíti az ötmilliárd forintot: ebből hárommilliárd forint térült meg a zár alá vételeknek, lefoglalásoknak és az önkéntes megtérítéseknek köszönhetően.

Mivel az elkövetők a bűncselekményekből származó vagyont visszaforgatták a szervezet működésébe, ezért adócsalás, költségvetési csalás, munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás és közokirat-hamisítás mellett pénzmosás miatt is felelniük kell. A 121 céget érintő eljárás ideje alatt 182 gyanúsítottat, 2057 tanút hallgattak ki. A nyomozás befejezéséig 20 cég önkéntesen megtérített több mint 325 millió forintot.

Érdekesség, hogy a nyomozás során zár alá került többek között egy 10 millió forintos repülőgép és 30 millió forint értékű esküvőiruha-kollekció is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.