Republikon: Zuhanórepülésben a Fidesz

A Fidesz elvesztette 2010-es támogatóinak közel 60 százalékát, ehhez hasonló visszaesést csak Gyurcsányék szenvedtek el négy éve.

A Republikon Intézet összehasonlító elemzést tett közzé a Fidesz- KDNP-kormány népszerűség-csökkenéséről. A tanulmány szerint a Fidesz és az Orbán-kormány támogatottsága több mint egy évtizedes mélyponton van, hasonló mértékű népszerűségvesztést csak a Gyurcsány-kormány szenvedett el a választást követő bő másfél évben.

Több tízezres civil tüntetésekkel és folyamatosan romló közvélemény-kutatási eredményekkel kell szembenéznie a Fidesznek 2011 végén – 2012 elején - írja a politikai elemző műhely. Az ellenzéki pártok bő másfél évvel a 2010-es választások után sem tudtak érdemben megerősödni, a bizonytalanok aránya továbbra is rendkívül magas. Ennek köszönhetően a Fidesz továbbra is első helyen áll a biztos szavazók között.

Ez az eredménye sokak számára elfedi azt a tényt, hogy a teljes választókorú népesség drámai mértékben elfordult a kormánytól: a 2010 nyári támogatottság, mely megközelítette a teljes népesség felét, mára alig éri el az ötödét. A népszerűségvesztés mértékén lehet vitatkozni, a tendencián ugyanakkor nem: a Fidesztől való elfordulás egyre nagyobb mértéket ölt.

A Republikon Intézet elemzésében azt vizsgálta, hogy mennyire súlyos a jelenlegi kormány népszerűségvesztése, és hogyan viszonyul mindez a korábbi kormányok időszakos eredményéhez. Ennek érdekében összehasonlították az 1998 és 2010 közötti kormányok és azok vezető pártjainak népszerűségi mutatóit, azok alakulását . Az elemzésben a teljes választókorú népességre vonatkozó eredményeket - a Tárki és az Ipsos felméréseit - használták. Mint írják, a kormány elvesztette a 2010 májusában mért támogatóinak közel 60 százalékát, ehhez hasonló visszaesést is csak a Gyurcsány-kormány szenvedett el 2007-2008 fordulójára. A választókorú népesség fele bizonytalannak vallja magát: a Fidesz népszerűségvesztéséből nem profitálnak az ellenzéki pártok. Érdekes egybeesés, hogy hasonló mértékű bizonytalan-tábort épp 2001 elején láttunk, amikor a Fidesz a maihoz hasonló alacsony (18-19 százalékos) támogatottsággal bírt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.