Repedések: radikális irányt vesz a Jobbik?

Vona Gábor jelöltjeivel szemben a radikálisok megerősödését hozta a Jobbik legutóbbi tisztújítása. A pártelnök emberei közül csak egy jutott be az országos elnökségbe - írja az Index.

A lap szerint a mérsékeltebb irányvonal képviselői közül olyan, Vona Gáborhoz lojális nevek hullottak ki a vezetésből, mint Balczó Zoltán és Gyüre Csaba, míg a radikális irányzat erősödését jelzi Apáti István, Szávay István és Z. Kárpát Dániel bekerülése. Az Index úgy tudja, hogy csak pár szavazat hiányzott Hegedűs Lórántné megválasztásához is.

Az irányváltás nem igazán meglepő: az utóbbi időben sorra morzsolódnak fel a párt alapszervezetei, mint azt a kongresszuson többen ki is fejtették, a vezetőség "eltávolodott a tagságtól". A radikálisok megerősödése így felfogható a tagság üzeneteként is. Vona Gábor mindenesetre már a tisztújításon meglebegtette: az alapszervezetekre épülő struktúra idejétmúlt, ezért a pártban többen úgy vélik, hogy egy még erősebben központosított rendszert kíván kiépíteni.

Azt viszont az Index által megkérdezett jobbikosok mindegyike tagadta, hogy komoly törés lenne a párton belül. A frissen alelnökké választott Apáti István szerint „nincsen kibékíthetetlen ellentét a radikalizmus és a néppárttá fejlődés között", a konfliktusokról szóló híreket a Jobbik ellenfelei terjesztik.

A párt korábbi országgyűlési képviselője, Lenhardt Balázs - 2012-ben hagyta el a Jobbikot - viszont azt mondta a lapnak: nem igaz, hogy összeegyeztethető a radikalizmus és politikai korrektség, "ez két, egymással teljesen ellentétes dolog". Lenhardt szerint a tagság nagyobb része radikális irányú változást akar, még akkor is, ha ezzel csökken a párt kormányképességének esélye.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.