Répássy: a legnagyobb dögkeselyű az MSZP

A négy parlamenti frakció egyelőre nem tudott megállapodni arról, miként osszák újra az MDF frakció megszűnése után a bizottsági helyeket és a parlamenti tisztségeket - derült ki Szili Katalin házelnök tájékoztatójából pénteken. A Fidesz szerint a szocialisták miatt nem tudtak megegyezni.

Az MDF parlamenti frakciójának megszűnése miatt a négy képviselőcsoport között osztják el a fórumosokat eddig megillető bizottsági helyeket és más parlamenti tisztségeket. Az eddigi tárgyalások azonban nem vezettek eredményre.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pénteken úgy fogalmazott: körvonalazódik egy megállapodás, de ennek részleteiről nem beszélt. Annyit mondott, hogy egy lehetséges irányt már kialakítottak, de ezt vissza kell igazolniuk a frakcióknak. Véleménye szerint hétfőn az Országgyűlésben már szavazni tudnak a volt MDF-es képviselők bizottsági helyeiről - hiszen minden független képviselőnek jár egy ilyen poszt -, de erről még aznap, a plenáris ülés előtt tovább egyeztetnek a pártok.

Az MTI kérdésére, hogy a 2006-ban kötött politikai megállapodás módosításánál figyelembe veszik-e az MDF-frakció megszűnése mellett az SZDSZ ellenzékivé válását is, hiszen akkor nem osztották újra a bizottsági helyeket, azt válaszolta: "némi korrekció" lehetséges a parlamenti arányokban.

A távirati iroda értesülései szerint a szocialisták azt javasolták, hogy a jelenlegi nyolc helyett kilenc bizottságot vezessen a kormányzó párt, kilencet pedig az ellenzék. Cserébe viszont a szocialisták nem kérnek a megszűnt MDF frakció parlamenti tisztségeiből (jegyző, országgyűlési alelnök), és bizottsági alelnöki helyeiből.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: azért nem jött létre a megállapodás, mert a szocialisták az ellenzéktől akartak elvenni parlamenti tisztségeket. Mint mondta, a csütörtöki házbizottsági ülésen az MSZP még az ellenzék belügyének tekintette, hogyan egyeznek meg a megszűnő MDF-frakció a tisztségeiről, a pénteki tárgyaláson azonban a szocialisták az MDF négy parlamenti tisztsége közül kettőt maguknak kértek.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az MSZP bejelentette igényét a környezetvédelmi bizottság elnöki tisztségére és a jegyzői posztra is, bár ez utóbbit végül visszavonta. Répássy Róbert hangsúlyozta: a Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy a kormánypárt ellenzéki tisztségeket nyerjen, miközben a parlamentben kisebbségben van.

Az egyeztetésen kiderült, hogy a "legnagyobb dögkeselyű az MSZP volt" - jegyezte meg a fideszes politikus, utalva Herényi Károly volt MDF-frakcióvezető csütörtöki nyilatkozatára, amelyben a pénteki négypárti egyeztetést úgy kommentálta, hogy megjelentek a parlament egén a politika "dögkeselyűi".

Répássy Róbert szerint ugyanakkor az MDF bizottsági helyeit illetően és az ülésrendben is egyetértés volt. Ez utóbbi szerint az MDF-frakció volt képviselői a függetlenek közé ülnek a parlamenti patkó szélére, az MDF parlamenti padsorokban elfoglalt helyeit pedig a Fidesz foglalja majd el.

Az Országgyűlésnek jelenleg 18 állandó bizottsága van, amelyből nyolcnak van MSZP-s elnöke: az alkotmányügyi, a gazdasági, a szociális, az egészségügyi, az önkormányzati, az oktatási, a foglalkoztatási és a mentelmi testületeknek.

A többi parlamenti bizottság ellenzéki vezetésű, kivéve a környezetvédelmi, amelynek jelenleg nincs elnöke, mivel Katona Kálmán bizottsági tisztsége az MDF frakció megszűnésével elveszett. A maradék 9 bizottság közül kettőnek SZDSZ-es, egynek KDNP-s, hatnak pedig fideszes elnöke van.

Leveszik az MDF frakciótáblát a Parlamentben, miután hivatalosan is megszűnt a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója.
Leveszik az MDF frakciótáblát a Parlamentben, miután hivatalosan is megszűnt a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.