Répássy: a bíróságok döntéseiben nem lehet politikai befolyást kimutatni

A bíróságok ügyáthelyezési gyakorlatának megszüntetéséről szóló javaslat részletes vitájának folytatásával zárult a parlament keddi ülése.

A kormány azt kéri az Országgyűléstől, hogy szüntesse meg a bírósági ügyek áthelyezésének intézményét. Az ehhez kapcsolódó alaptörvény-módosításra a kabinet indítványt tesz majd - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénymódosítások hetekkel korábban megkezdett részletes vitájának folytatásában.

Emlékeztetett arra, hogy a bírósági ügyek áthelyezéséről szóló javaslatot 2010-ben fogadta el a parlament, és az 2011 óta létezik. Ezzel valóban segítették a legleterheltebb budapesti bíróságok ügykezelését, és orvosolták az eljárások elhúzódásából származó károkat - jelentette ki.

Emellett viszont sok kritika érte a változtatást, és az ürügyül szolgált arra is, hogy a bíróságok függetlenségébe vetett hitet megingassa - mondta. Erre az elmúlt két évben viszont egyetlen példát sem találtak - hangsúlyozta az államtitkár, aki hozzátette: az Európai Bizottság és az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság is kritizálta a jogintézményt.

A kormány - mérlegelve az előnyöket és a lehetséges károkat - úgy döntött, hogy az ügyek áthelyezésének lehetőségét szüntessék meg - jelentette be. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a módosítás az alkotmánybírósági törvényt is érinti. Hangsúlyozta, hogy a módosító javaslatokat az Alkotmánybírósággal is véleményeztették.

Staudt Gábor (Jobbik) azt mondta, számukra némi fájdalommal jár, hogy külső nyomás, "nemtelen európai támadások" is kellettek ahhoz, hogy a kormány felismerje: az ügyáthelyezések gyakorlata elfogadhatatlan.
Arra, hogy az ügyeket gyorsabbá tegyék, van más megoldás is - hangsúlyozta. Megjegyezte, jelenleg viszont egy olyan indítványról vitatkoznak, amelyet még be sem nyújtottak. Ha az kerül bele a javaslatba, amit Répássy Róbert vázolt, akkor egy hosszú ügy végére kerül pont - közölte.

Bárándy Gergely (MSZP) elfogadhatatlannak nevezte, hogy miután egy hónapig nem tárgyalták a javaslatot, most úgy indult el a részletes vita, hogy a kormányoldal nem nyújtotta be a javaslatait. A kormány az igazságügyi reformja nyolcvan százalékát kénytelen volt visszavonni, de ezt nem a hazai szakemberek érveit meghallgatva tették meg, hanem "elmentek a falig, és amikor koppantak egyet rajta", akkor visszakoztak - jelentette ki.

Répássy Róbert a vitában elhangzottakra válaszolva közölte: az ügy belpolitikai tanulságai abban összegezhetők, hogy nem érdemes az igazságszolgáltatás függetlenségét úgy bírálni, hogy nincs bizonyíték az állításokra. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt három évben a bíróságok döntéseiben nem lehet politikai befolyást kimutatni.

A napirend utáni felszólalását elmondó Csóti György a trianoni döntéssel elszakított, jelenleg Szlovéniához tartozó Muravidéken élő magyarokról beszélve azt mondta, az ő megmaradásuk részben attól függ, hogy sikerül-e visszaállítani a magyar nyelv és a magyar nemzeti értékek presztízsét.

Ezt követően Jakab István levezető elnök az ülést bezárta, és a következő ülést péntekre hívta össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.