Rendszerváltó DVD

Multimédiás kiadványt jelentet meg a rendszerváltozásról, az 1987-1990 közötti magyarországi eseményekről a Magyar Országos Levéltár. A DVD-t jövő csütörtökön mutatják be Budapesten - közölte a közgyűjtemény.

A demokratikus választások huszadik évfordulójára megjelentetendő kiadvány "páratlan teljességgel mutatja be a rendszerváltozás történetét", ugyanis a forrásgyűjtemény minden eddiginél részletesebben eleveníti fel az eseményeket. A szerkesztők - Majtényi György, Mikó Zsuzsanna, Szabó Csaba - számos levéltár, múzeum, filmarchívum, könyvtár és magángyűjtemény anyagából válogattak.

Az országos levéltár azzal indokolta a DVD megjelentetését, hogy "jelentős események, jelentékeny alakok hullottak ki az emlékezetből", ezért "méltán gondolhatjuk (...), hogy elérkezett az emlékezés ideje, nem halaszthatjuk tovább, hogy szembenézzünk a múlttal".

A DVD egyebek között annak is "emléket állít", hogy 1947 után először 1990. március 25-én tartottak   Magyarországon demokratikus országgyűlési választást. Az adathordozón az érdeklődők szinte az év minden napjára találnak olvasni-, látni- és hallgatnivalót az 1987-1990 közötti időszakból - tették hozzá.

A kiadvány a rendszerváltozás éveit tudományos alapossággal, mégis olvasmányosan mutatja be, ehhez kapcsolódik egy összefoglaló tanulmány, részletes névmutató és egy minden korábbinál részletesebb kronológia. Emellett közread 300 iratot több mint 5000 oldal terjedelemben, 272 fényképet, 70 plakátot, 125 hangfelvételt több mint 40 órában, illetve 24 filmrészletet csaknem 2 óra hosszúságban.

Az iratok között szerepelnek a Minisztertanács, a Belügyminisztérium, a Külügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Művelődési Minisztérium, az Állami Egyházügyi Hivatal, az Országos Tervhivatal, a Munkásőrség, az MSZMP, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség, az Országgyűlés, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Televízió egykori  - az állampolgárok számára eddig csak korlátozottan hozzáférhető - dokumentumai. A korabeli ellenzéki politikusok véleményét a Szabad Európa Rádióban és a BBC-ben elhangzott interjúk adják vissza.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.