Rendőrrel vitetné iskolába a lógó diákokat a Fidesz

A Fidesz-frakció bővítené a rendőrök hatáskörét, azzal, hogy megállíthassák és visszakísérhessék az iskolába azokat a 14 év alatti fiatalokat, akik iskolaidőben az utcán vannak, és iskolai távollétüket nem tudják igazolni. Erről Rogán Antal frakcióvezető beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen Ángyán József frakciótagsága és az egészségügyi salátatörvényhez benyújtott zárószavazás előtti módosítók is szóba kerültek.

A politikus közlése szerint a képviselőcsoport hosszas vitát folytatott a kérdésről, és végül úgy döntöttek: javasolják a kormánynak, hogy fontolja meg a rendőrök jogkörének bővítését, illetve tegye meg az ezzel kapcsolatos jogszabály-előkészítő lépéseket.

Mint mondta, azt javasolják, hogy ha rendőrök iskolaidőben, bármely lakott településen vagy településen kívül 14 év alatti fiatalokkal találkoznak, akkor megkérdezhessék őket arról, hogy igazoltan vannak-e távol az iskolától, és ha az igazolást – amit az iskola vagy a szülő állíthat ki – nem tudják bemutatni, akkor a rendőr számára biztosítsák azt a jogot, hogy bekísérhesse őket az iskolába.

A frakcióvezető az új büntető törvénykönyvről szóló javaslat módosítóinak hétfői szavazásával kapcsolatban közölte: a három csapás jogintézményével, az idősek és fogyatékosok védelmével és az önvédelemmel kapcsolatos fideszes módosítókat támogatják majd.

Az egészségügyi salátatörvényhez benyújtott zárószavazás előtti módosítókkal kapcsolatban kérdésre válaszolva kijelentette: ha a legkisebb esélyét látja annak, hogy ezek a zárószavazás előtti módosítók kategóriáját túllépik, akkor ezeket nem támogatja majd a frakció.

Rogán Antal szerint tartalmilag nincs problémájuk a módosítókkal, ugyanakkor a frakció jogi munkatársait arra kérte, hogy formailag elemezzék a javaslatokat, így majd délután dönt arról, hogy a támogatják-e ezeket. Megjegyezte: a zárószavazás előtti módosítónak nem az a lényege, hogy olyan témákat hozzon fel, amelyeket a kormány korábban "elfelejtett leegyeztetni".

Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint Boross Péter, volt miniszterelnök lehet a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Rogán Antal azt mondta: a frakcióülésen ez nem került szóba, és ezt a felvetést még nem hallotta, ugyanakkor úgy véli, hogy a volt kormányfőnek rendkívül széles tapasztalatai vannak, és ezek lehet, hogy kellenek egy ilyen rendkívül súlyos kérdésnél, amikor a múltat kell feldolgozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.