Rendőrök vetettek véget az LMP Kossuth téri kampányának

Berekesztette a rendőrség a Lehet Más a Politika szerdai kampánydemonstrációját a Kossuth téren. A rendőrség és az ombudsman is vizsgálja a történteket - az LMP szerint kampányrendezvényt tartottak, nem kellett bejelenteniük.

A rendőrség félbeszakította a Lehet Más a Politika (LMP)párt szerdai Kossuth téri európai parlamenti kampánydemonstrációját a fővárosban, a Parlament előtt - írta a Hírszerző portál. A BRFK az MTI érdeklődésére közölte, vizsgálják, hogy a szervezők jogsértő magatartást tanúsítottak-e. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indított.

Zöld gallér Kossuthnak

A hírportál beszámolója szerint a Lehet Más a Politika rendezvényén egybegyűltek a "fekete helyett zöld munkát" követelve zöld gallért helyeztek volna el a Parlament előtti Kossuth-szobron. A párt jelezte, az ombudsmanhoz fordul, mert "érthetetlennek tartja", hogy a rendőrség nem engedte megtartani a demonstrációjukat, a rendőrség szerint ugyanakkor be kellett volna jelenteni a Kossuth téri gyülekezést.

Szimbolikus közlés

Az LMP jelen lévő tagjai szerint azonban erre az eseményre nem vonatkozott a bejelentési kötelezettség, mert a rendezvény "a párt népszerűsítését szolgáló kampánydemonstráció volt". Tudatták azt is, hogy szerintük semmilyen műemlékvédelmi szempont nem sérült a Kossuth-szobornál. Schiffer András LMP-szóvivő szerint két alkotmánybírósági döntés kimondja, hogy "a szimbolikus közlés egy politikai rendezvény szerves része".
Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: a Kossuth téren heten demonstráltak, akiket a rendőrök felkértek, hogy hagyják el a területet; a kérésnek eleget tettek. Közölte: a BRFK vizsgálja, hogy a szervezők követtek-e el jogsértést.

Visszásságok gyanúja

Az ügyben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indított "a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítási szabadsággal, továbbá a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt". Mint az ombudsman az MTI-hez eljuttatott közleményében írta, arra keresi a választ, miért került sor rendőri intézkedésre, mi alapozta meg, hogy a rendőrség szerdán feloszlatta az LMP Kossuth téri rendezvényét.

A Lehet Más a Politika (LMP) aktivistája zöld gallérba öltözteti a Kossuth-szoborcsoport egyik szobrát a fõváros V. kerületében a Kossuth téren. Az akcióval a zöld munkahelyek fontosságára szeretnék felhívni a sajtó és a közvélemény figyelmét.
A Lehet Más a Politika (LMP) aktivistája zöld gallérba öltözteti a Kossuth-szoborcsoport egyik szobrát a fõváros V. kerületében a Kossuth téren. Az akcióval a zöld munkahelyek fontosságára szeretnék felhívni a sajtó és a közvélemény figyelmét.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.