Rendőrök a Kunigunda utcában, Nagy Navarrót előállították

Rendőrök jelentek meg az MTVA kunigunda utcai székházánál, és három tüntetőt, köztük Nagy Navarro Balázst előállították – közölték a tévészékház előtt tüntetők Facebook-oldalukon.

"Ma éjjel 23:50-kor lejárt a demonstráció bejelentett időtartama az MTVA székház előtti útszakaszra. A demonstráció folytatását határidőn belül bejelentettük a rendőrségen, a demonstráció folytatásáról a rendőrség tiltó határozatot nem hozott" – írták a tüntetők éjjel fél négykor a közösségi oldalon.

"Ennek ellenére ma éjjel a helyszínen megjelent rendőrök szerint nem folytatható a demonstráció. Hangsúlyoztuk, hogy nem kaptunk tiltó határozatot, aminek hiányában egy békés demonstráció nem oszlatható fel. Balázs – mivel a rendőrök nem vették figyelembe érveit – spontán demonstrációt jelentett be, mire a rendőrök őt és két másik demonstrálót előállították a III. kerületi kapitányságra" – olvasható a tiltakozók Facebook-oldalán.

Nagy Navarro Balázs televíziós szakszervezeti vezető többekkel együtt egy évvel ezelőtt kezdte meg éhségsztrájkját, majd tüntetését a tisztességes és hamisításmentes közmédiáért
Nagy Navarro Balázs televíziós szakszervezeti vezető többekkel együtt egy évvel ezelőtt kezdte meg éhségsztrájkját, majd tüntetését a tisztességes és hamisításmentes közmédiáért

A bejegyzés szerint mindeközben "az MTVA komplett stábbal volt jelen a helyszínen."

Az előállított demonstrálók négy órát töltöttek a rendőrségen, végül közlekedési szabálysértés miatt fejenként 15 ezer forintra bírságolták őket.

Egy éve tüntetnek

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka tévés szakszervezeti vezetők, valamint a hozzájuk csatlakozók tavaly december óta demonstrálnak a tisztességes, manipulációmentes közmédiáért. Nagy Navarro és Szávuly október elején kapta meg a lipcsei Média Alapítvány kitüntetését. A két magyar újságírót fogadták a német kancellárián is pont azon a napon, amikor Angela Merkel fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt. A magyar újságírók egy petíciót adtak át a német kancelláriai hivatal képviselőnek, amelyben a magyar sajtószabadság tiszteletben tartását és védelmét kérték a német kancellártól és a magyar miniszterelnöktől.

A demonstrálókat november elsején, halottak napján is vegzálták: akkor 30-40 biztonsági ember jelent meg a demonsráció helyszínén, és fizikai erőszak alkalmazásával kivonszolták a sátorból az ott tüntető két aktivistát. Ezután kerítést húztak a demonstráció helyszíne elé. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap az akkori akciót azzal indokolta, hogy a budai hegyek vonulatát mintázó műalkotás kerül a Kunigunda úti gyártóbázisa elé. A tüntetők ezután tették át demonstrációjuk helyszínét a főbejárattól 50 méterre levő B bejárathoz.

November 20-án újabb incidens történt, biztonsági őrök zaklatták a demonstrálókat; akkor Szávuly Aranka arról tájékoztatta lapunkat, hogy biztonsági emberek jelentek meg az épület B bejáratánál, ahová a múltkori erőszakos akció után kénytelenek voltak átmenni, s megint körbekordonozzák azt a területet, ahol demonstrálnak. Szávuly Aranka beszámolója szerint a biztonsági őrök konténereket raktak le a B bejárat elé, s azt kordonozzák körbe, így próbálják kiszorítani őket a bejárat elől. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.