Rendőr maradhat a Révész Máriusz bántalmazásánál bűnpártoló őrnagy

Rendőr maradhat a Révész Máriusz 2006. október 23-i bántalmazása ­miatt bűnpártolásért elítélt őrnagy, azt a főtörzsőrmestert viszont, aki végignézte a verést, a bíróság nem találta méltónak a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alóli előzetes mentesítésre.

Jogerősen egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Legfelsőbb Bíróság két rendőrt Révész Máriusz fideszes parlamenti képviselő 2006. őszi bántalmazásával összefüggésben. Csaba Attila főtörzsőrmester első rendű vádlottat bűnsegédként különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, a másodrendű Nagy Attila őrnagy másodrendű vádlottat pedig bűnpártolás miatt marasztalták el. 

Az őrnagyot ugyanakkor a bíróság előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól, vagyis: ő nem veszíti el az állását. A próbaidőt az ő esetében sem törölték: amennyiben két esztendőn belül újabb bűncselekményt követne el, a mostani büntetést is le kellene ülnie. Egyébként a legfőbb bírói fórum ennyiben enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla által idén tavasszal kiszabott ítéletet, de Csaba Attila esetében nem látott okot ilyen kedvezmény megadására.

Az ügy előzménye: Révész Máriusz részt vett a Fidesz 2006. Október 23-i nagygyűlésén, s amikor már hazafelé tartott, a nyílt utcán máig ismeretlen rendőrök bántalmazták. A politikus lapockája eltört, emellett több zúzódásos sérülést szenvedett. Emiatt Révész ismeretlen tettesek, illetve az akkori budapesti főkapitány ellen is feljelentést tett.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 2009-ben megállapította, hogy a sértettet a tömegoszlatásra kivezényelt rendőrök közül többen bántalmazták. Azt azonban nem látták bizonyítottnak, hogy Csaba Attila valóban látta-e az esetet, ezért őt felmentették. Nagy Attila esetében ugyanilyen verdikt születetett, mert nem bizonyosodott be, hogy tudomása lett volna Révész Máriuszt sérüléseiről, azok keletkezésének körülményeiről.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az ítéletet – a tényállást kiegészítve és helyesbítve – megváltoztatta. Csaba Attilát I. bűnsegédként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntette és bűnsegédként hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége, Nagy Attilát bűnpártolás bűntette miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Mivel a bűnösség kérdésében első és másodfokon a bíróság eltérően foglalt állást, megnyílt a jogorvoslati lehetőség. A vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, mert a másodfokú ítéletet tévesnek tartották. A Legfőbb Ügyészség viszont az utóbbi verdiktet megalapozott vélte, ezért annak helybenhagyására tettek indítványt.

A Legfelsőbb Bíróság az ítélőtábla másodfokú ítéletét viszont megalapozottnak találta, és csak annyiban változtatta meg, hogy Nagy Attilát előzetes mentesítésben részesítette. Az ügy körülményei – például a jelentős időmúlás, a sértett nyilatkozata – alapján az eddig kifogástalan életvitelt tanúsító rendőrt a bíróság erre érdemesnek találta, társát azonban nem.

„Nekem ez nem esik jól” – kommentálta a döntést Révész Máriusz. Nem a tényleges tetteseket, illetve a 2006 őszi helyzet előidézéséért felelős politikusokat büntették ugyanis meg – fogalmazott –, hanem azokat, akik nem hívtak rendőrt vagy nem tettek jelentést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.