Rendőr lőtt le két kutyát, a gazdi szerint "kivégzés" volt

"Az úgynevezett vadász etikátlanul magához hívta és kivégezte őket, holott a vadnak is megadják a lehetőséget a menekülésre. Ők nem kapták meg, mert olyan ember kezébe adtak fegyvert, aki az állatokon keresztül éli ki gyilkolási hajlamait!" - írja az a nagyvarsányi férfi, akinek két értékes német juhászkutyáját egy vadászó rendőr lőtte le múlt szombaton.

A rendőrségtől az ügyészség veszi át a nyomozást azoknak a német juhászkutyáknak a lelövése ügyében, amelyekkel egy szolgálaton kívüli rendőr végzett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyvarsány közelében a múlt héten szombaton reggel - tájékoztatta tudósítónkat Tamásné Berki Bianka, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivő-helyettese.

Elmondása szerint a rendőrség az eset tisztázása érdekében megtette a szükséges intézkedéseket, helyszíni szemlét és kihallgatásokat végzett, de az eljárás lefolyatása a továbbiakban az illetékes ügyészég hatáskörébe tartozik.

A Kelet-Magyarország című megyei napilaphoz időközben egy levelet juttatott el a két lelőtt állat gazdája, Sebestyén József, aki szerint a rendőr etikátlanul járt el az ügyben. Sebestyén József így látja a történteket:

"28-án hajnalban 10 hektáros gyümölcsösömből a kerítésen talált résen keresztül kiszökött 2 német juhász kan, egy 9 és egy 13 hónapos kutyám. Reggel 6.30-kor a kutyák keresésére indultam, mivel fütyülésemre, melyre mindig előjönnek, nem jöttek elő! Ekkor 2-2 lövést hallottam a külterület felől. Majd autóval a lövések irányába indultam, mivel éreztem, hogy az én két kutyám volt az áldozat! Megtaláltam a lövés helyszínét, és az ott lévő, magát vadásznak mondó férfit, aki elismerte, hogy a két kutyát ő lőtte le, majd a kocsija után kötve egy gurtnival a kutyákat kb.500 méterre lévő erdős területre vonszolta. Az esemény a belterülettől kb. 120 méterre történt, egy tanyába vezető, szilárd burkolatú út mellett. Rendőri intézkedést kértem, a kiérkező járőrök a lelövés helyszínét és az állatok tetemét fényképfelvétellel rögzítették, rendőri kérdésre, hogy miért lőtte le a két kutyát, a válasz az volt, hogy zavartak két nyulat.

A vadász írásbeli dokumentummal nem tudta igazolni, hogy e vadászterület vezetőjéről kutyák kilövésére engedélyt kapott volna, csak szóbeli engedélyről beszélt. A helyszínből megállapítható, hogy a kutyák nem zavartak semmi vadat, egyszerűen eltévedtek, majd a vadász hívó szavára odamentek és 5 méterről 2-2 lövéssel kivégezte az állatokat! Az állatok lelövéséhez semmilyen jogalapja nem volt, hiszen az állatok a belterület határától 200 méteren belül voltak, és az állatokról egyértelműen megállapítható, hogy nem kóbor kutyák, hanem két értékes német juhász kutya.

Az úgynevezett vadász etikátlanul magához hívta és kivégezte őket, holott a vadnak is megadják a lehetőséget a menekülésre. Ők nem kapták meg, mert olyan ember kezébe adtak fegyvert, aki az állatokon keresztül éli ki gyilkolási hajlamait! Ezért kérem a segítségüket, hogy ilyen ember kezébe fegyver ne maradjon, információm szerint a vadász rendőr-határőr, aki állítólag táppénzes állományba van, és minden követ megmozgat, hogy az ügy eltusolásra kerüljön. Másfél óra múlva kimentem a kutyatetemekért, hogy eltemessem, de már a kutyák nem voltak a helyszínen és senki nem tudja, hol vannak. Ez több mint állatkínzás!"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.