Rendőr, vérdíj, Gyurcsány-retró

Rendőrök és rendőrügyek minden mennyiségben, egy fiú, aki elviselhetetlennek tartotta a családját, húszéves interjú a reformokra készülő KISZ KB-titkárral, Gyurcsány Ferenccel. Havas kedd csúszós utakkal - reggeli lapszemle.

A rendőr ne menjen el elfordított fejjel vagy szemlesütve egyetlenegy jogsértés mellett sem, mondja Bencze József országos rendőrfőkapitány a Népszavának. A rendőrnek az a dolga, folytatja az altábornagy, és azt várják el tőle, hogy minden jogsértésre legyen megfelelő intézkedés. Ez a szolgálati szabályzatban követelmény, tehát semmi új nincs benne. Az más kérdés, hogy meg kell követelnünk minden kollégától, hogy így is történjen. Azt kelle lérni (az alibi igazoltatások helyett), hogy senki se tudjon 30 centis pengéjű késekkel grasszálni, és fegyvereket se tartson a kocsijában. Nem gondolom, mondja Bencze, hogy az a legfontosabb: a gépkocsi mentődoboza fel van-e töltve.

Furcsa gyakorlat a vérdíjak kitűzésénél, ezt a címet adja vezető írásának a Magyar Nemzet online. Egy bűncselekmény jellege, illetve az annak felderítésére indult nyomozás állása alapján döntik el a rendőrségnél, hogy kitűznek-e nyomravezetői díjat vagy sem - nyilatkozta a lapnak Garamvölgyi Lászlótól, az ORFK szóvivője. Egy városi rendőrkapitány egymillió forintig, míg az országos rendőrfőkapitány korlátlanul megállapíthat nyomravezetői díjat.

Miért kellett meghalnia egy 15 éves szegedi kamaszfiúnak? Erre igyekszik választ találni a stop.hu. Cs. László nyolcadik emeleti lakásuk ablakából vetette magát a mélybe. Egy mondat, amivel a riporter megadja a kérdésre a választ. "Már annak is örült volna, ha néha józanul találja édesanyját, és nem kap egy nagy fülest azoktól az alkoholista idegenektől, akik egymásnak adták a kilincset otthonukban."

Az Index interjút "közöl" Gyurcsány Ferenccel, de húsz évvel ezelőttit, amint a KISZ Központi Bizottságának titkára épp kezdi lebontani a KISZ-t. Az interjút Fodor János készítette 1989 januárjában. A Pécsről érkező fiatal politikus tele volt energiával és tettvággyal, noha csak két és fél hónapra nevezték ki. Bizonyára véletlenül esett az Index választása arra a megszólalásra, melyben többször és hangsúlyosan elhangzik a reform szükségessége. És megkerülhetetlensége.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.