Lesz is, meg nem is rendkívüli tanítási szünet

A kormány szerint szükségtelen a rendkívüli tanítási szünet, az önkormányzati szövetség fideszes vezetőjének ajánlását mégis megfogadta a (szintén fideszes többségű) megyék jó része. Így hétfőtől számos, megyei fenntartású középiskolában nem lesz tanítás.

„Olyan” a helyzet?

Minden oktatási intézményben biztosítható a gázellátás, ezért nincs szükség rendkívüli szünet elrendelésére a megyei fenntartású középiskolákban - jelentette ki Budai Bernadett kormányszóvivő. Nincs olyan helyzet, hangsúlyozta, amely indokolná a szünet elrendelését, és ez nem is jelentene megtakarítást.

A kormányszóvivő erről azt követően beszélt, hogy Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) fideszes elnöke hétfőtől háromnapos rendkívüli tanítási szünet elrendelését javasolta az önkormányzati fenntartású középiskoláknak. Ódor Ferenc ezt elmondása szerint nem politikai, hanem gazdasági megfontolásból javasolta, a hideg idő és a gázkrízis miatt, „tizenhét megye vezetőivel egyetértésben”, de mint mondta, a döntés az iskolaigazgatóké.

A középiskoláknak péntek délig kellett dönteniük a rendkívüli szénszünetről, hogy a diákokat időben értesíthessék. A MÖOSZ vezetője közölte továbbá, hogy az elkövetkező napokban is nagyon hideg lesz, a gázellátás helyzetében pedig „lényegi változás nem történt", így a gyerekek és a takarékosság érdekében megfontolandó a javaslatuk, amely megfogadásával sok százezer köbméter gázt takaríthatnának meg.

A kormányszóvivő szerint viszont a gyermekek felügyeletéről tanítási szünet elrendelése esetén is gondoskodni kell, azaz az oktatási intézményekben ugyanúgy kellene fűteni. Ugyanakkor a lakásokat is jobban kellene fűteni, ha a gyermekek otthon maradnak, jegyezte meg Budai Bernadett. A közoktatási törvény alapján szerinte nem rendelhetnek el tanítási szünetet a megyei önkormányzatok ebben a helyzetben - csak katasztrófahelyzetben, természeti csapás esetén, rendkívüli időjáráskor, vagy járvány miatt. Budai Bernadett utalt arra, hogy csütörtökön feloldották a második kategóriás gázfogyasztók korlátozását, így már csak az első kategóriában, főként az erőműveknél van korlátozás.

"Magyarország gázellátása a lakosság, a közintézmények, az egészségügyi, az oktatási intézmények számára biztosított" – fogalmazott a kormányszóvivő. Ez nem jelenti azt, tette hozzá, hogy nincs szükség takarékosságra, már a fűtés egy Celsius fokos csökkentésével is sokat lehet spórolni.

A kormányszóvivő szerint a csütörtöki diplomáciai tárgyalások is biztatóak, a két fél, Ukrajna és Oroszország hajlandó egymással beszélni, és magyar megfigyelő is utazik az uniós küldöttséggel, ellenőrizni a gázszállítást.

Az oktatási minisztérium szerint sem indokolt a szünet elrendelése - közölte Csillag Márta, az oktatási tárca közoktatási főosztályvezetője. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy a törvény szerint az iskolavezető elrendelhet rendkívüli szünetet, ha valamilyen elháríthatatlan ok miatt nem tud gondoskodni az intézmény a gyermekek ellátásáról – de csak a fenntartó egyetértésével (vagy ha erre nincs módja és „olyan a helyzet”, akkor azonnal intézkedhet).

Hol a papír?

A Heves megyei önkormányzat szocialista vezetője a tanítási szünetről született "központi döntésről" szóló dokumentum bemutatását kérte Ódor Ferenctől. Sós Tamás közleményében azt írja: nem találtak olyan indokot, amely az intézkedést szükségessé tenné.  Úgy vélekedett: amennyiben a tanulók otthon maradnak, a családokra terhelik a fűtés költségeit, s megtakarítást az önkormányzat sem ér el, mivel azoknak, akiknek az elhelyezését nem tudják megoldani, biztosítani kell az iskolába való bejutást, tehát az intézményeket továbbra is fűteni kell. Megítélésük szerint három nap tanítási szünet a középiskolákban megzavarná az érettségire történő felkészülést és az érettségik időpontját is befolyásolhatná. Az MSZP-s Sós Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy Ódor Ferenc nem a Megyei Önkormányzatok Szövetsége, hanem a Fidesz nevében tartott sajtótájékoztatót.

Ezen spórolni?

Ne az iskolák fűtésén spóroljanak az önkormányzati fenntartók! - erre szólította fel a helyhatóságokat a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. Közleményükben etikátlannak nevezik ezt a viselkedést, és mint fogalmaznak, a szülők előzetes megkérdezése nélkül különben sem lehet tanítási szünetet elrendelni az iskolákban.

Ehhez képest számos iskola jelezte már, hogy 1-3 napos kényszerszünetet tart a jövő héten – derül ki az MTI körkérdésére adott válaszokból. Az MTI emlékeztet rá, hogy Heves kivételével a megyei önkormányzatokban a Fidesz van többségben.

Szénszünetre szavaz a többség

A távirati iroda kérdésére beérkezett válaszokból az derül ki, hogy a sok helyen elrendelték a rendkívüli tanítási szünetet, máhol pedig ne.

Baranya összes megyei önkormányzati oktatási intézményében lesz tanítás. A megye csatlakozott a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének felhívásához, és mind a hat,  általuk fenntartott iskola vezetőjének a figyelmét felhívták a  szünet elrendelésének lehetőségére, de ők saját hatáskörben úgy  döntöttek: folytatják az oktatást.

Békés megyében három nagy intézményben háromnapos szünetet tartanak.

Borsodban egyedül az encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jelezte, hogy hétfőn és kedden szünetet tartanak.

Fejér megyében hétfőtől háromnapos tanítási szünet lesz a 13 érintett intézményben. Ahol a szülők kérték, ott ügyeletet biztosítanak erre az időre.

Győr-Moson-Sopronban mindkét középiskolában háromnapos szünetet rendeltek el hétfőtől.

Hajdú-Bihar megyében csak egy intézmény: a biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium jelezte, hogy egynapos szünetet rendel el január 12-re.

Nógrád megyében öt középiskolában tartanak szénszünetet hétfőn, de lesz ügyelet, és biztosítják a tanulók ellátását.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (a nagykállói intézmények kivételévell) esz oktatás a jövő héten, a félévi zárásokratekintettel nem kívánnak tanítási szünetet elrendelni.

Vas megyében négy iskolában lesz háromnapos tanítási szünet hétfőtől, ennek elrendeléséhez az igazgatók írásban kérték a fenntartó hozzájárulását.

Veszprém megyében hétfőn 15 középiskolában nem lesz tanítás hétfőn.

Somogyban és Zalában nem lesz tanítási szünet az érintett iskolákban.

Tolnában nem rendeltek tanítási szünetet egyetlen megyei fenntartású iskolában sem a gázellátási zavar miatt.

Osztályterem
Osztályterem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.