Rendkívüli szenátusi ülés a Nyíregyházi Főiskolán

Ma ülésezik a Nyíregyházi Főiskola szenátusa, amely információink szerint megvitatja az intézmény önállóságának megszüntetését célzó minisztériumi javaslatot. Kovács Ferenc fideszes nyíregyházi polgármester szerint egyelőre nincs miről nyilatkoznia, mert a konkrét tervek még nem ismertek.

A Nyíregyházi Főiskola rektora mára rendkívüli szenátusi ülést hívott össze, amelyen információink szerint szó lesz a főiskola tervezett beolvasztásáról a Debreceni Egyetembe.

Mint korábban beszámoltunk róla: a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban azt tervezik, hogy megszüntetik a Nyíregyházi Főiskola önállóságát, erről az elképzelésről Kis Norbert, a NEFMI helyettes államtitkára múlt héten személyesen tájékoztatta a Nyíregyházi Főiskola vezetését. A megbeszélésen a szaktárca és a főiskolai vezetés között abban egyetértés volt, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen továbbra is biztosítani kell a magas színvonalú felsőoktatási képzést, de az intézmény önállóságának megszüntetése vitát keltett. A minisztérium képviselői szerint még nem dőlt el semmi, csak koncepciók készültek a racionalizálásra.

A helyettes államtitkár a főiskolától április 23-ig kért állásfoglalást az intézmény jövőjével kapcsolatos tervekről. Erről meg szerettük volna kérdezni az intézmény rektorát, Jánosi Zoltán professzort, ám a titkárságán azt mondták: a rektor április 23-ig nem kíván nyilatkozni az ügyről.

Nyíregyházán sokan abban bíznak, hogy Kovács Ferenc, a város fideszes polgármestere s egyben parlamenti képviselője a következő hetekben a kormányzati kapcsolatait fölhasználva segít a főiskolának az önállósága megőrzésében.

Kovács Ferencet megkérdeztük róla, hogy milyen lobbitevékenységet kíván folytatni az ügyben, mire a polgármester azt válaszolta: egyelőre nincs miről nyilatkoznia, hiszen a Nyíregyházi Főiskola jövőjét meghatározó alternatívák még nem ismertek. Hozzátette: a terveket elsősorban a főiskola vezetésének kell az asztalra tenni, ő maga pedig nem szeretné az intézmény autonómiáját semmilyen módon megsérteni. Kovács Ferenc hozzáfűzte: Nyíregyházának az az érdeke, hogy jól működő, gazdaságilag is erős, stabil főiskolája legyen, s ezért polgármesterként és országgyűlési képviselőként kész mindent megtenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.